En nations födelse

Boktips
Sveriges rötter
Ingmar Stenroth
Atlantis

En nations födelse

Personligen anser jag att Sveriges rötter är tusen år gamla i betydelsen av att det långsamt växte fram en etnisk svenskhet och en protonation under den tiden. Men en modern nation med nationalismen som ideologi växte förstås fram först på 1800-talet, här i Sverige som på andra håll.

Denna medvetna nationalisering av Sverige och svenskarna var – också som i andra länder – ett verk av patriotiska intellektuella och deras propaganda för att mobilisera de lokalt förankrade bönderna och stadsborna för den nya nationella tanken. Det är nationens födelse i den meningen som filosofie doktor Ingmar Stenroths bok handlar om.

Här gör han en forskningsinsats som verkar rimligt trovärdig. Även om man kan tycka att det blir lite väl mycket litterärt, poetiskt och allmänhistoriskt. Men ämnet är angeläget, för vi har ett liknande problem idag – hur ska vi få oss onationella svenskar (nya och gamla) att identifieras oss med varandra som en bas för ett välfungerande folkhem.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Blaskan, HD, MND, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements