Stockholm: Stöd Sydafrikas gruvarbetare

Jag har tidigare skrivit om massakern på gruvarbetare i Sydafrika. I Marikana vid en av Lonmins gruvor. Nu blir det en solidaritetsaktion i Stockholm för gruvarbetarna. Ni som finns i den staden. Gå dit! Delta!

Stöd Sydafrikas gruvarbetare – Protestera mot massakern i Marikana

Massakern på strejkande gruvarbetare i Sydafrika chockar omvärlden. Det mördande polisvåldet från apartheids och Sharpvilles dagar är tillbaka. Myndigheternas hyckleri och försök att skylla på arbetarna väcker avsky. Blodsbolaget Lonmin, världens tredje största platinaproducent, visar upp rovkapitalismens värsta ansikte. Medan arbetarna vid Marikanagruvan lever i armod med usla löner, eländiga boende- och sanitära förhållanden och riskfyllda arbeten gör bolaget växande miljardvinster. Begreppet ”blodsdiamanter” kan här översättas till ”blodsplatina” där blodet från mördade gruvarbetare omvandlas till växande aktievärden hos investerare på världens börser.

Vi som samlas här måndag 27 augusti vid Sydafrikas ambassad vill tala för alla dem som i avsky fördömer massmordet på arbetare i Marikanagruvan i Sydafrika, blodsbolaget Lonmin och alla dem som försöker bortförklara och skyla över det bestialiska brottet mot arbetarna.

Vi kräver

· att de ansvariga inom polis, myndigheter och bolag ställs till svars, åtalas och döms,
· att företaget Lonmin omedelbart går med på samtliga krav från arbetarna, inklusive skadestånd till offrens familjer,
· att den internationella fackföreningsrörelsen i annat fall sätter Lonmins samtliga verksamheter i blockad,
· att Lonmin betraktas som ett ”skurkbolag”, ställs inför internationell domstol och dess finansiella tillgångar fryses tills rättvisa skipats.

Fördöm massmordet på Marikanaarbetarna!
Solidaritet med Sydafrikas kämpande gruvarbetare!
Ställ förövarna till svars!
Allt stöd åt offren och deras familjer

Måndag 27 augusti från kl 15.30 samlas vi till protest mot gruvarbetarmorden vid Lonmins Marikanagruva i Sydafrika. Plats: Sydafrikas ambassad, Fleminggatan 20.

Kom med! manar aktivister i nätverket Välfärd utan vinst

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Det planeras en solidaritetsmanifesatation i Göteborg också. Onsdagen den 29 augusti, Järntorget, klockan 17:00.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!