Refaat El Sayed efterlyst

Den från 1980-talets finans- och spekulationsbubbla kände Refaat El Sayed är efterlyst av egyptiska myndigheter. Via Interpol. Mannen vars fall från de upphöjdas skara i Sverige började med ett avslöjande om att han ljög om sin doktorshatt är nu misstänkt för bedrägerier i det land där han föddes, Egypten.  Han hävdar själv att det inte har med honom personligen att göra utan handlar om nåt som hänt i hans egyptiska företag Hebi Health Care.

El Sayed har tidigare dömts för bokföringsbrott, men denna gång borde det handla om något allvarligare menar rikskriminalen:

Enligt rikskrim är det ”rigorösa krav” som gäller för att få efterlysa i interpols system.

– Man efterlyser inte vilka brott som helst utan det ska vara någon dignitet på det, säger Bertil Olofsson och fortsätter:

– Man kan bara efterlysa om någon är misstänkt på sannolika skäl och att det finns en rättslig grund för det i det land som utfärdar det här. Och att vi har en rättslig grund att agera på det. Annars hamnar man inte på en sådan här efterlysning.

Han kommer dock sannolikt inte att utlämnas till Egypten om han finns i Sverige. Egypten och Sverige har inget utlämningsavtal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements