Rysk underrättelsetjänst eller maffia bakom hackinghärvan Elderwood?

Datasäkerhetsföretaget Symantec har kunnat göra kopplingar mellan en rad allvarliga cyberattacker av olika slag under de senaste 3-4 åren. Symantec har kallat hela komplexet att sammankopplade internetattacker av olika slag för ”Elderwood Project”. Det handlar om dataintrång, stöld av data och hemliga uppgifter, mejlattacker, hackade datorer, sabotage, överbelastning av hemsidor, virus, trojaner, phishing och annat. Ett helt system av metoder och tekniker som Symantec kallat ”The Elderwood Platform”. Huvudmålen för attackerna har främst varit försvarsindustri:

The primary targets identified are within the defense supply chain, a majority of which are not top-tier defense organizations themselves. These are companies who manufacture electronic or mechanical components that are sold to top-tier defense companies. The attackers do so expecting weaker security postures in these lower tier organizations and may use these manufacturers as a stepping-stone to gain access to top-tier defense contractors, or obtain intellectual property used in the production of parts that make up larger products produced by a top-tier defense company.

Men även annan industri, myndigheter och organisationer har drabbats. Geografiskt har främst USA, Kina och Canada utsatts. Inga angrepp har riktats mot Ryssland eller för den delen Sverige. De säkerhetshål som utnyttjats finns främst i Internet Explorer och Adobe Flash Player. Som jag ser det finns det stor anledning att utifrån mönstret av attacker misstänka rysk säkerhetstjänst alternativt ryska maffia för attackerna. Speciellt då Symantec menar att det krävs mycket folk, pengar och resurser för att genomföra attackerna. Eventuellt kan de ju ryska säkerhetstjänster och rysk maffia också samarbeta.

Ett problem i sammanhanget är att Symantec som företag har anledning att överdriva sådan här hot. Företaget tjänar pengar på att säljaskyddslöningar för företag gentemot hot över internet, dataintrång, datastölder, virus etc. Så kanske måste man ta deras rapport med en liten nypa salt.

Intressant?
I media: IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements