TPB:s Svartholm Warg anhållen för dataintrång

I förundersökningen gällande dataintrång mot företaget Logica riktade under våren utredande myndigheters intresse mot Gottfrid Svartholm Warg som tidigare dömts i Sverige för upphovsrättsbrott i samband med The Pirate Bays verksamhet. Vid dataintrånget kan de som hackade Logicas sajt ha kommit åt skyddade personuppgifter för ett tusental personer:

Ett företag som hanterar uppgifter från folkbokföringen har utsatts för dataintrång. Händelsen har polisanmälts av företaget. Personnummer för ett antal personer med skyddade personuppgifter har kopierats. Ingenting tyder i dagsläget på att namn- eller adressuppgifter för dessa är kopierade. Skatteverket kontaktar nu de som berörs.

Bland de kopierade uppgifterna finns ett antal personnummer på personer som har eller har haft skyddade personuppgifter i folkbokföringen. Personnummer i sig är inte sekretessbelagda. Ingenting tyder i dagsläget på att namn- eller adressuppgifter för dessa är kopierade.– Jag har stor förståelse för att man känner oro om ens personnummer har kopierats men det finns inget som tyder på att namn- eller adressuppgifter har kommit ut, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket.

För drygt tusen av dessa personer kan det däremot vara teoretiskt möjligt att annan information har kopierats. Skatteverket tar därför kontakt med dessa personer.

– Vi ringer till de personer som berörs och skickar även brev till dem. Vi har också öppnat ett telefonnummer för dem med skyddade uppgifter i folkbokföringen som känner oro. De ska kunna komma i kontakt med oss på ett enkelt sätt, säger Anders Kylesten.

30 augusti greps Svartholm Warg i Kambodja och har därefter överlämnats till Sverige. Svensk åklagare anhöll honom igår som misstänkt för dataintrång. Tiden för att begära honom häktad går ut på fredag den 14 september klockan 12.

Han har under en tid varit internationellt efterlyst för verkställighet av fängelsedomen efter Pirate Bay-rättegången. Det var till följd av den efterlysningen han greps i Kambodja.

Kammaråklagare Henrik Olin vid Internationella åklagarkammaren Stockholm kan inte säga mer om utredningen just nu men återkommer med mer information så snart det är möjligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements