Vadå rättvisa? – USA skramlar med sina vapen

Den US-amerikanska ambassaden i Benghazi angreps av vad som verkar ha varit fundamentalistiska högerextrema salafistiska våldsverkare. Ambassadören och ytterligare ett antal personer dödades. Det har fått USA:s president Barack Obama att gå i taket och skicka ett par krigsfartyg till Libyens farvatten. Dessutom har han mage att hävda att rättvisa ska skipas:

USA har även skickat 50 marinkårssoldater för att förstärka säkerheten vid landets ambassad i Libyens huvudstad Tripoli, skriver AFP.

– Vi kommer inte vackla i vår beslutsamhet om att se till att rättvisa skipas efter denna fruktansvärda attack. Tvivla inte, rättvisa kommer att skipas, sa USA:s president Barack Obama i ett uttalande på onsdagen, enligt CNN.

Med tanke på hur många oskyldiga människor USA har dödat och torterat, hur många civila som USA har mördat och fängslat så är det kanske helt rättvist att US-amerikanska ambassader angrips och att US-amerikanska medborgare dödas av sådan som känner sig orättvist behandlade av USA. Rättvist, men inte rätt förstås. Att döda människor är aldrig rätt, även om det ibland är oundvikligt, inte går att komma undan.

Det som utlöst vågen av attacker och protester mot US-amerikanska intressen i Mellanöstern, i Jemen, Iran, Egypten såväl som i redan nämnda Libyen, är nån konstig film som sägs håna Muhammed. Något som man naturligtvis får göra, men som kanske inte alltid är nödvändigt och säkerligen kan göras med större finess än vad som oftast görs.

Men också något som kan utnyttjas av extremt religiösa och fundamentalistiska muslimer som utnyttjar människors dåliga kunskap om väst och deras obefintliga kunskaper om vad  yttrandefrihet innebär. Dessa är ofta från den salafistiska inriktningen av islam, en fundamentalistisk högerextrem trosuppfattning som är statsreligion i Saudi-Arabien i den variant som kallas wahhabism (kanske är det exakt samma, nån islamforskare får gärna upplysa om det rätta). Saudi-Arabien och salafismen är uttalade fiender till Iran och shia-inriktningen inom islam.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jämför du inte äpplen och päron här? Har USA mördat och torterat alla de som du påstår för att hämnas någon oförrätt? De här mördats endast pga att de har varit av samma etnicitet eller kommit från samma land som den som eventuellt skändat USAs stolthet? Att de bara därför är skyldiga och förtjänar dö?

    • Ja, jag jämför äpplen och päron lite grann. Men för mitt syfte funkar det bra.

      Sen har USA också mördat stora mängder människor på grund av etnicitet (indianer och svarta slavar). Och ännu fler på grund av politisk uppfattning (ett par miljoner i Indonesien, några hundra tusen i Korea, en stor mängd i Vietnam, i Afghanistan där de gav stöd till talibaner och andra liknande rörelser för att störta kommunistregimen osv)

  • Pingback: Hur ser Obamas rättvisa ut? | Annarkia()