Det här med polisens signalement

Det blir i media ofta upprört när polisen letat efter någon med ”sydeuropeiskt utseende”, nån som ser ut som en ”öststatare”. En man med arabiskt eller persiskt utseende osv. Men faktum är att det är så vi människor ofta beskriver andra människor. Jag är säker på att jag, om jag skulle beskrivas av folk i samband med ett misstänkt brott, skulle beskrivas som en satt man med sydeuropeiskt utseende, eventuellt jugolav. I Grekland skulle jag beskrivas som en man med trolig härstamning från Kreta. Den grekiska jag talar är kretensisk dialekt, jag har mustasch och helsvarta kläder, allt tecken på ett kretensiskt ursprung. I Sverige har det genom livet varit vanligt att folk trott att jag är jugoslav.

Om jag, som jag gjorde nyligen, ser några snubbar gå omkring i min och grannarnas trädgård i mörkret på natten, talande ett språk som låter slaviskt och dessutom med en vit minibuss beskriver jag dem rimligen som östeuropeer, kanske polacker eller litauer (inte ett slaviskt språk, jag vet, men jag tvivlar på att jag kan höra skillnaden), några mörkhåriga, några ljusare. Det var i alla fall så jag sa till polisen. Det är ett vettigt sätt att beskriva folk som jag ser det och behöver inte betyda rasism. Hade någon varit svart så hade jag naturligtvis sagt det, kanske med nåt tillägg som somalier/eritreaner eller som västafrikaner beroende på utseende. Om jag hinner se en ficktjuv på stan och han ser ut som en trolig rom eller trolig jugoslav så säger jag ju det. Är han blond säger jag ju det också. En typisk svenne eller norrman. Sånt som kläder, hur man för sig, rökvanor, skor osv ger ju tips om varifrån folk kommer. Men det behöver ju inte vara som man uppfattar det. Jag är ju rätt helsvensk (eller inte) men skulle förmodligen beskrivas som jugge, i alla fall sydeuropé. Så den här typen av signalement kan naturligtvis också bli helt fel.

Sen använder sig förstås polisen av det signalement jag eller nån annan gett när de letar. Det är svårt för polisen att hitta på ett signalement som inte är exakt det som vi som vittnen gett dem. Och vi generaliserar, gissar och styrs av förutfattade meningar och fördomar. Mycket svårt att komma bort från sånt. Speciellt i en situation av stress. Helt normalt, helt rimligt och också vettigt. Helt normalt, rimligt och vettigt att polisen inte ändrar det vi som vittnen sagt. Inte rasistiskt, men beskrivningen kan naturligtvis ha skapats utifrån stereotypa föreställningar och förutfattade meningar. Så nog är det problematiskt, men samtidigt är det nog så vi människor fungerar. Men det är ju knappast polisens fel i ett sånt fall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

PS. Sen är det ju naturligtvis så att undersökningar visat att poliser har många rasistiska och stereotypa föreställningar om människor från andra länder. Det är vanligare inom polisen än bland svenska folket i stort.

Advertisements