Att planka in på bokmässan

Del 7 av 7 i serien Bokmässan 2012

Inför bokmässan försökte jag få ackreditering. Det ville bokmässan inte ge mig. Trots att jag uppfyller reglerna. Jag var utsänd av en redaktion för att bevaka bokmässan, en tidskrift med mellan 2 000 och 3 000 läsare per dag. Den nättidskrift du nu läser, min blogg Svensson. Vilket är mycket fler läsare än många av de tidskrifter i pappersformat som hade ackreditering. Små tidskrifter som kommer ut med fyra nummer per år och har cirka 2 000 läsare per nummer hade inga problem att få ackreditering. Ordningen är inte rimlig. Bokmässan är helt klart efter sin tid när man säger att bloggar inte ska ackrediteras. Men inte ens det var sant. Bloggare från en mängd dagstidningar, var ackrediterade. Även de flesta av dessa har färre läsare än vad min blogg har. Än vad min nättidskrift har.

Så jag funderade på att planka in, att smita in. Det har jag gjort förut. Det är i allmänhet inga större problem. Man kan ta sig förbi köerna därnere i folkmassorna. Man kan ta sig förbi genom de olika ingångarna där uppe. Man kan tas sig in via hotellet och bakvägen där varubilar, hantverkare och liknande tar sig in. Det är ett genomförbart och möjligt sätt att komma in på bokmässan om man har dåligt med pengar men ändå vill njuta av böcker, folkliv, små fester, träffa vänner från bokbranschen och politiken i Stockholm osv.

Men jag valde i år att inte planka in. Jag fick ett erbjudande om en gratisbiljett för en dag. Och kunde därmed ta mig in på torsdagen. Träffa folk, plocka upp lite böcker att recensera, dividera om politik och strosa runt. Kanske var det tur, för det förekom nåt i år som jag aldrig tidigare lagt märke till eller hört om. Vakter inne på mässområdet kollade folk som inte hade nån besökarlapp på sig. De stoppade folk och frågade om de kunde uppvisa entrébiljett eller liknande. Jag hade inte den gröna lappen på mig, men blev dock inte stoppad. Kanske funkar det att gå och föra sig som om man äger stället, som om man bestämmer. Kaxig attityd är kanske en fördel i det läget. Jag blev alltså inte kontrollerad men pratade med en person som blev det.

Så, ingen plankning i år alltså , får se hur det blir nästa år. Annars var bokmässan som vanligt. Massor med folk, trevligt och en massa kändisar som jag undvek. Då slipper man ju trängas i de stora folkmassorna. Enorma mängder intressant böcker och förlag. Spännande. Kul. Trevligt.

Intressant?
Bloggat: Henrik Johansson,
Borgarmedia: SVD1, 2, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, HD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, AB1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Series Navigation<< Mingel på bokmässan
Advertisements