Man ska inte slösa med skattemedel

Det menar PJ Anders Linder på SVD:s ledarsida. Jag håller med. Här lite axplock ur hans inlägg:

Alla har sin åsikt om hur många miljarder staten ska spendera. Vad man skulle önska är mer diskussion om vad miljarderna ska användas till – och hur de kan nyttjas på bästa sätt. Vi talar trots allt inte om resurser som flödar ut något magiskt ymnighetshorn på finansdepartementet utan om pengar som individer och företag ska avstå och betala i skatt.

Kan de känna sig trygga i förvissningen om att skattemedlen används på bästa möjliga sätt och att de får valuta för pengarna? Jag är tyvärr inte säker.

[…]

Det stämmer att det bättre för Sverige än för många andra. Men relativ framgång är inget skäl till slöseri. Statsutgifterna är lika mycket medborgarnas pengar oavsett om det går bra eller dåligt i ekonomin. Det finns alltid skäl att utvärdera, följa upp och vara sparsam, och här finns stora brister i dag.

Framför allt är det slående hur få partier och politiker som profilerar sig på att stoppa slöseri och ge bättre valuta för pengarna. Hur många av höstens budgetutspel har handlat om att staten ska sluta göra något eller att något har blivit billigare?

Slutsatsen av PJ Anders Linders inlägg kan inte var annat än att slöseriet med skattemedel som utbetalas till privata företags vinster och till skatteparadis måste stoppas. Det handlar om reformer som inte har gjort något effektivare, som inte har minskat kostnaderna och som inte är underbyggda av nån som helst utvärdering och forskning.

Det är dags att återreglera järnvägen och elmarknaden som slutat fungera respektive skapat dyrare el på grund av regeringens slösaktiga experiment. Det är dags att återta sjukhus, vårdcentral, apotek och andra vårdrelaterade inrättningar i gemensam ägo. Stoppa det slösaktiga experiment som gjort vården sämre, som gjort skolan sämre och som låter företagen stoppa våra skattepengar i sina skattefria fickor i andra länder. Det är dags att förbjuda privata vinster i vården och i skolan.

Så har jag tyckt länge. Jag visste inte att PJ Anders Linder höll med. Slöseriet med våra skattemedel måste upphöra.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements