Diskriminering av romer vid biluthyrning

När vanligt folk kan hyra bil på en bensinmack så kan inte romer det. I alla fall inte romer klädda i klädersom kan identifieras som romska. De flesta romer har ju inte sådana kläder och torde därmed inte diskrimineras. Inte lika lätt i alla fall.

Den här typen av diskriminering riktad mot en grupp är vad jag kan förstås helt olaglig och naturligtvis helt oacceptabel. Dessutom enligt tidigare anställda på Statoil organiserad från högsta nivå.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • M_Kani

  Kan det vara så att Svenska medborgare är trötta på att detta folkslag åker runt och parasiterar på samhället? Kan det vara så att det inte finns plats för detta beteende idag, utan att Romerna som alla andra måste anpassa sig efter hur samhället fungerar? Jag har själv vid allt för många tillfällen noterat hur många romer totalt skiter i hur samhället fungerar utan gör som de vill. Rasismen blir ju inte mindre då de beter sig så. En arbetslös svenne banan tvingas ju flytta till annan ort om det finns jobb där utan att samhället tar hänsyn till hans familj, medan det daltas med romerna  och ger dem bostad och bidrag. För mig räcker det! Jag är inte rasist, men politiker och beslutsfattare håller på och gör mig till en.

 • hadlamera

  Det är väl helt accepterat att vägra göra affärer med vem man vill efter det att SD-politiker inte släpptes in på krogen i Visby?

  • Nej, det är det inte. På individnivå är det helt okej att man inte vill göra affärer med en person. Det är också okej att neka någon inträde för att den är för full, misstänks kunna begå brott (var våldsam eller stjäla) så länge det är på individnivå. men på gruppnivå, för att nån är av en viss uppfattning, viss etnicitet eller viss religion är det inte okej.

   • GPS1

    Så du menar att Romer inte är individer eller för den delen personer??? Mycket intressant! Är du rasist eller kanske bara realist?
    Hursomhellst. Mig veterligen så kan inte flera personer/individer hyra samma bil. Således faller ditt resonemang på en gång. 

    • Snälla du. SÅ här ligger det till.

     Om du inte får hyra bil för att du är den av firman kände Anders Svensson som aldrig sköter det hela som du ska så är det riktigt att neka dig att hyra bil. Det är ett individuellt ställningstagande.

     Om du är Göran Persson, inte är känd av firman tidigare, går klädd i romska kläder och nekas att hyra bil på grund av hur du är klädd så är det diskriminering på grund av grupptillhörighet. Ett beslut som inte är på individnivå och som är baserat på fördomar.

 • Den tidigare anställde påstod nu att det var ”dirketiv” från arbetsledningen att ljuga om tillgänliga bilar om kunden såg ”skum” ut. Inte att de inte skulle hyra ut till just finska romer. Så en helvit medelålders halvfet etnisk svensk kunde också bli nekad om han såg skum ut. Kan ju låta som relativisering att nämna det nu när media valt att lyfta fram rom-vinklingen, men är inte desto mindre sant.

  Visst finns det upplevd diskriminering bland finska romer pga deras klädsel. Inte bara när det gäller bilhandel överlag utan även när de rör sig i affärer. Fördomarna frodas vet jag av erfarenhet från min tid som affärsbiträde. Vi hade fördomar om ungdomsgäng som kom in också, även helvita medelklassungdomar.
  Samma fördomar använde jag när jag jobbade som väktare på natten. Jag hade massa fördomar mot folk som till synes omotiverat mitt i natten rörde sig kring objekten jag var satt att bevaka. Inte sällan var det folk med invandrarutseende (förutom de sedvanliga narkomanerna som också är lätta att identifiera och skapa fördomar om när man griper dem)

  Jag har själv blivit utsatt för fördomar i tullen t.ex. då jag betett mig som någon som tullarna tidigare har tagit för smuggling. Jo, jag smugglade mer sprit än jag fick men blev ändå utsatt för deras fördomar om hur smugglare beter sig. Även av polisens fördomar om folk har jag fått smaka när jag krypkörde i ett villaområde mitt i natten (letade efter ett hus där jag skulle hämta en kompis)

  • Vi verkar var helt överens. Det där med att se ”skum” ut drabbade mig ofta när jag var ung. Ibland kunde det bli helt bisarrt. Tullen I Mlmö stoppade mig en gång. Strax därefter kom min far och frågade vad som stod på. Då släppte de mig. Ytterst märkligt faktiskt. Idag blir jag aldrig stoppad.

 • Pingback: Regelmässig diskriminering av Romer « Röda Berget()

 • hadlamera

  Mina fördomar kommer sig från att ha ertappat Romer med stulan varor, inte under tio gånger under den sommar jag jobbade i en ICA-butik. Men det var säkert en slump. Likaledes så stoppades säkert SD-politikerna i Visby för att de var för fulla, eller skäligen kunde misstänkas för att bli våldsamma. Anders, du har verkligen fattat det här! 🙂

 • Följ kommentarsreglerna. 
  http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

 • debattvillig

  Notera att mitt inlägg på intet sätt skall tolkas som att jag drar alla romer över samma kam!

  Det finns anledningar till just detta förfarande, det är inte försvarbart men fullt förståeligt. Jag vet många i butik tex, min pappa är en av dom som jobbat som förste man på Statoil under många år som har sett romer stjäla varor i grupp för tusentals och åter tusentals vid ett och samma tillfälle. Pappa har själv suttit med varorna framför sig på skrivbordet. Fördomar och misstänksamhet mynnar alltid ur något konkret. Med det sagt så återigen är det inte bra med denna diskriminering.

  • Ja, fördomar kan ibland komma från en konkret upplevelse. Man drar en generell slutsats om romer utifrån en dålig erfarenhet man har om romer. Det är så vi fungerar. Det är svårt att komma ifrån och det är inte bra.

   • debattvillig

    Då är vi överens förmodar jag? Så vad är din medicin mot detta?

    • Vi verkar vara ganska överens. Recept har jag inget enkelt. Jag vet också att de flesta romer inte är tjuvar. Att prata om upplevda problem och komma fram till att det inte går att generalisera är en del av receptet kanske.

     • debattvillig

      Nu generaliserar vi igen.
      Vad du vet eller jag vet representerar garanterat inget annat än just en liten del av en hel bild. Problemet kvarstår dock. Det måste väl finnas någon mellanväg?

 • när man hyr bil får man lämna körkort och kontokort, eller hur? då borde ju firman vara skyddad från eventuella problem. Det gör ju diskrimineringen ännu värre. Om vissa alltså inte ens får komma så långt som till den kontrollen.

 • Kattja1

  Jag tycker det är mycket synd att inte Ekot även skriver på vilka stationer som reportern INTE fick hyra bil. För läser man på Ekots hemsida så står det att 22 av de 65 stationerna de har varit inne på fick den romska kvinnan ej hyra bil…. Var det för att det var en romsk kvinna som ville hyra eller var det så att det inte fanns några lediga bilar. Fick reportern hyra bil på ALLA de 22 stationer som den romska kvinnan blev neked????? 

  • Reportrarna fick ju hyra strax därefter. Så det berodde på att det var romer som ville hyra.

   • Kattja1

    Inte på alla ställen….

    Den 4 oktober 2012 17:16 skrev Disqus :

 • Pingback: Resandefolket 500 år i Sverige: 1512-2012 | Svensson()

 • lizarb

  Det här är verkligen en delikat fråga för oss som socialister och kommunister med insikt i verkliga förhållanden. Å ena sidan finns de verklighetsfrånvända medelklassreportrarna som inte vill ta i butiksanställdas och mackägares erfarenheter ens med tång. Å andra sidan rasister och fascister som vädrar morgonluft. Medelklassvänstern har säkert aldrig blivit av med grejor i tvättstugan eller blivit utsatta för bedrägeriförsök i postkassan. De går på kulturaftnar med dans och flamencogitarrer långt bortom misär, alkohol, analfabetism och kriminalitet.
  Bosse Johansson

  • lizarb: Om man blivit av med grejer i tvättstugan så är det naturligtvis problematiskt. Oftast vet man ju inte vem det är och det är knappast fog för misstankar mot alla som tillhör en viss folkgrupp. Om det nu skulle råka var en Anders Svensson som tog grejerna så misstänker vi ju inte alla med svenska namn för att vara brottslingar.