Gripanden stoppade skottlossning

I somras greps 4 personer som ett resultat av en riktad polisaktion mot upprepade skottlossningar i Kortedala och Bergsjön. Två av personerna greps inne i Göteborg och hade en rad vapen på sig. En av dem pekade ut en annan man han köpt en pistol av. Vid husrannsakan hos denne hittades fler vapen och fingeravtryck från en fjärde man som sen grep med en pistol på sig.

När de 4 greps upphörde skjutandet i Bergsjön och Kortedala. Vad som också upphörde var de väpnade butiksrån som ägt rum i området liksom rånen mot vanligt folk i närheten av Telekopgatans hållplats. De verkar på nåt sätt som om de gripna haft med detta att göra, men inga bevis finns. De fyra, eller några av dem, var sannolikt måltavlor för nåt annat gäng som ville få stopp på rånaktiviteterna ute i de aktuella förorterna. Aktiviteter som stört annan mer lukrativ verksamhet som knarklangning. Stor polisnärvaro är inte något som gangsters normalt önskar och rånen hade förts med sig det. De gripna och nu dömda försvarade sig genom att skjuta tillbaka förstås.

Ingen av de gripna har knutits till några skottlossningar eller rån. De har istället dömts till fängelse på mellan 9 månader och 2 år för vapenbrott. Två av de dömda är bröder, en 18-åring och en 24-åring. Den senare är också dömd för för åtta stölder, två bedrägerier, två narkotikabrott och fyra bötesbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pa_Z

  De gripna var utmanare till ett redan etablerat gäng. Personrånen i Bergsjön var inte relaterade till den konflikten.

  • Okej. Men personrånen försvann i samma veva. Andra gripna vid samma tidpunkt antar jag. Butiksrånen då?

 • Pa_Z

  Butiks och personrånen i Bergsjön har i huvudsak inte stämt i signalement på de gripna. Möjligtvis att ett eller flera i Kortedala har gjort det. En majoritet av personrånen utförs av unga gärningsmän Tyvärr kan man väl inte riktigt säga att personrånen i området har upphört. /*Borttaget, irrelevant*/ #ASI Bergsjön/Kortedala är gärningsmännen ofta lokala ungdomar. I några fall är gärningsmännen några år äldre men i de flestas ögon fortfarande ungdomar.

 • Personrånen i norra Bergsjön har upphört i samma veva som de dömda personerna greps. Jag har förstahandsinformation.

 • Pa_Z

  Inom ”Calma” greps tre personer med vapen 30/7 och två 1/8. I Kortedala var det personrån 17/7, 24/7, 5/8 och 9/8. I Bergsjön var det personrån 14/7, 5/8, 6/8, 9/8 och 12/8. Ett antal rån har även skett i Gamlestaden ett eller flera av de rånen är utförda av samma konstellation som i Bergsjön/Kortedala. En stor del av de här rånen har på senare tid kommit en bra bit på vägen mot personuppklaring. Såvitt jag vet är det inte de för vapenbrott gripna som är misstänkta.

  • Men på Teleskopgatan/Tycho Brahes gata (Norra Bergsjön) har rånen mot svenska ungdomar upphört enligt de boende själva. Att alla personrån upphört är ju naturligtvis inte troligt. Det var yngre som gjorde dem. Men de upphörde samtidigt som gripandena enligt de i området boende svenska ungdomarna. Enligt de yngre i området (inte de boende svenska ungdomarna, utan de i rätt ålder för att vara rånare) hade de uppbackning av tyngre och äldre kriminella om någon skulle mucka. Dessa rån skedde utan skjutvapen. Norra Bergsjön och området i Kortedaladär Januarigatan, Aprilgatan etc ligger är ju det område där många av skottlossningarna var. Det är ett avgränsat område som ju inte riktigt sitter ihop med resten av Bergsjön eller resten av Kortedala. Jag tror fortfarande det finns ett samband, men tror inte det rör sig om samma personer. Att det fortfarande finns personrån förändrar inte saken. Personrån är ett vanligt brott och det finns många förövare.