Hatet mot muslimer i Malmö

Svenska Dagbladet har idag två artiklar om judar i Malmö och den alldeles helt oacceptabla antisemitismen som drabbat judar i Malmö. Det framgår där att judiska församlingen uppmanar sina medlemmar att anmäla allt som kan tolkas som hatbrott eller antisemitism. Något som lett till ökat natal anmälningar när det gäller antisemitism i Malmö. Mörkertalet har minskat helt enkelt.

Det betyder inte att antisemitismen i sig ökat eller att Malmö är en besvärlig stad att leva i för judar. men mycket tyder på att det kan vara jobbigare i Malmö än i Göteborg eller Stockholm. Ett av inläggen, intervjuer med fyra judar visar dock inte på nåt sånt. En del saker som de säger skulle kunna vara problematiska ur andra synpunkter. Speciellt om man som jag är negativ till all form av religion.

Jag har för att se om man uppfattar intervjuerna annorlunda om den religiösa tillhörigheten ändras gjort om intervjuerna till fiktiva intervjuer med kristna och muslimer. Bedömningen överlämnar jag till er läsare. Detta inlägg är intervjuerna med några påhittade muslimer och då skulle det kunna se ut så här:

Sköterska och mamma till två barn:

– Det var inte självklart att barnen skulle gå på muslimskt dagis, men jag hörde mig för och dagiset är väldigt bra och omtyckt.

– Vi är inte religiösa, och är nog som vilken barnfamilj som helst i Malmö. De flesta muslimer här är inte så fundamentalistiska. Vi firar de stora högtiderna, som eid, men firar också jul. Min man är inte muslim.

– För mig är islam traditionen och kulturen, var vi kommer ifrån. Jag har aldrig känt att jag inte kan uttrycka min muslimska identitet. Jag är inte orolig för egen skull, men det finns ju galningar överallt och jag kan oroas för barnen.

– Egentligen är det nog våldet i stort som är mer skrämmande än just hot mot muslimer.

Journalist och tvåbarnspappa:

– Det har alltid varit en odramatisk sak för mig att vara muslim. Jag är inte religiös, det är traditionen som är viktig för mig. Mina privata halalregler begränsar sig till att jag inte äter griskött.

– Jag känner nog ett större ansvar för att bevara min muslimska identitet på grund av att jag tillhör en liten minoritet. Jag vill att barnen får utöva sin muslimskhet. Vi firar både eid och jul.

– När jag var liten hade församlingen få medlemmar, nu är vi många fler. Många lämnar Malmö för att det inte är en stad som är så trevlig att bo i som muslim. Jag blir skitförbannad på idioterna som håller på och trakasserar. Det finns en stor flathet från staden där, skolan måste våga se och bemöta den florerande islamofobin.

Musiker:

– Jag kallar mig traditionell muslim, jag älskar traditionerna.

– Det är svårt att leva mer än så i Malmö. Jag är muslim i hemmet, utanför är det mer komplicerat.

– Det finns få muslimska skolor, nästan inga muslimska klasser. Kanske hade jag haft mer kunskaper om det muslimska om jag gått i en muslimsk skola.

– Jag är inte rädd, men medveten. Jag väljer att bära hijab, det är en identitetssignal, men väljer också att inte ha den när jag känner för det.

– Jag har många muslimska kompisar som jag känt ända sen vi var små och våra familjer umgås. Vi har samma religion, följer varandra på vägen och firar de stora högtiderna tillsammans.

Ordförande i en muslimsk församling och malmöbo sen länge:

– Jag är född i Malmö och har bara positiva bilder från min egen skolgång. Om något hände, vid den tiden kopplat till nynazister, så reagerade omgivningen starkt.

– Jag har sällan råkat ut för islamofoba påhopp, trots att jag är en känd figur. Det är klart att saker har förändrats, att Malmö har förändrats, men jag känner att jag kan röra mig fritt i min stad. Det är delvis de facto så, delvis ett ställningstagande.

– Motorn är klassisk islamofobi med en ny utgångspunkt i Afghanistan. Man kan inte begära av muslimsk skolungdom i Malmö att de ska försvara Irans eller Saudiarabiens politik lika lite som du kan kräva att alla svenskar ska försvara Reinfeldts politik. Det är jättetrist att familjer vill flytta.

– Vi har levt med hotbilden länge, för oss är det normaltillstånd och det är förfärligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inlägget med kristna kan läsas här.

Advertisements