Om fällande domar är sällsynt vad spelar straffet för roll?

Överbelastningsattacker av den typ som vi nyligen såg mot svenska myndighetssajter leder sällan till fällande domar. En utredning ska nu se över om det finns behov av skärpta straff för dataintrång och andra angrepp mot IT-system. Beatrice Ask säger att lagen är utformad för en annan tid.

Men det är en logisk lucka i resonemanget. Om det hela handlar om att lagen ska skriva om så att det blir lättare att få fällande dom så skulle ju det finnas en logik i resonemanget. Men om det handlar om hårdare straff är det befängt. Men straffets hårdhet och längd spelar ju ingen som helst roll för bevisningen. Hårdare straff innebär ju inte att man på något sätt får lättare att bevisa att brott begåtts. Att förändra lagstiftningen så att man lättare får fällande domar måste i sin tur innebära inskränkningar av rättssäkerheten så det är ju inte heller att rekommendera.

Maxstraffet för dataintrång är idag två års fängelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements