Obehagligt om mediarasism

Boktips
Mörk magi i vita medier
Ylva Brune, red.
Carlssons

Obehagligt om mediarasism

Media behandlar hellre enstaka flyktingsnyfthistorier än principiella frågor. Helst ska offret för rashatarna också vara passivt. I fallet Vålberg var familjen aktiv och slog med rätta tillbaka mot ortens vardagsrasistiska slynglar. Då förlorade de mediastöd, liksom myndigheternas stöd. Samhället svek sin viktigaste plikt; att försvara offret och stämpla angriparen.

Denna upprörande historia om bristande medialt och samhälleligt civilkurage i kampen mot rasismen finns att läsa i ”Mörk magi i vita medier” – Svensk nyhetsjournalistik om invandrare, flyktingar och rasism. En bok med ett vällovligt syfte, som tyvärr urartar.

Rasism är rasism – en ras anses överlägsen. På samma sätt anser sexism ett kön överlägset. ”Åldersrasism”/”Åldrism” en ålder överlägsen. ”Klassism” en klass överlägsen. ”Kultrism” en kultur överlägsen. Alla bryter mot demokratins livsnerv – alla människors lika värde.

I denna bok pratar man istället om den ”nya rasismen” där all nedsättande behandling av grupper dras över en kam och kallas rasism. Till och med vanlig ekonomisk (individuell och/eller nationell) egoism pestsmittas med den fruktade rasiststämpeln. Och egoism är inte rasism hur beklaglig denna inställning människor emellan ändå är. Detta sätt att argumentera är därför fel, farligt och fegt.

Hans Norebrink

Läs mer: Quick Response, Journalisten, Expo, Uppmana.nu,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

PS. Redaktionell kommentar av Anders_S. Jag som ägare av bloggen och redaktör är anhängare av den vanliga definitionen av rasism och delar inte Hans Norebrinks uppfattning i frågan. Dvs fördomar, diskriminerande och nedvärderande behandling av människor utifrån religion, kultur eller etnicitet är rasism. På detta sätt inkluderas antisemitism, islamofobi, antiziganism och afrofobi i begreppet rasism. Det är så begreppet används och jag ser det som vettigt att använda det så. Däremot håller jag med om det sista stycket i recensionen.

Advertisements