Norska nobelkommittén är ett skämt

Som vanligt delar den norska nobelkommittén ut fredspriset till nån mäktig makthavare, ja i detta fall till en helt odemokratisk institution som möjligen, kanske, eventuellt har bidragit till en viss fred i västeuropa under mitt liv.  Å andra sidan har EU-länder deltagit för fullt i krig på andra håll och sannolikt också skapat krig genom sitt agerande. Oavsett om krigen sker i andra organisationers namn så deltar EU-länderna och EU ändå.

På 1950-talet krigade EU-länder (EU i nuvarande form fanns inte då, men EU:s föregångare fanns, det räknas i allmänhet som samma sak) i diverse kolonialkrig. Frankrike var väl det land som var flitigast. Storbritannien ägande sig år krig i Sydatlanten på 1980-talet och helt oskyldiga till kriget på Balkan var EU och EU-länderna inte.

Flera EU-länder tillhör idag världens störst vapenexportörer och bidrar på så sätt till krig. Sverige och Frankrike är två av dessa länder. EU-länder som deltar i kriget i Afghanistan är bland annat Storbritannien, Sverige och Danmark. I Irak har fler också bidragit till den besvärliga situationen. Osv. Bidrar till fred i världen gör EU i alla fall inte.

Den norska nobelkommittén är ett skämt. Man ger priset till sådana och sådant som absolut inte sk ha priset och som absolut inte är värda priset. Makthavarnas rövslickare. Alfred Nobel vrider sig i sin grav.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Ekonomisten, Sjöstedt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Börje Andersson

  Varhelst man letar synd hittar man den. I synnerhet om man tittar bakåt. EU har många brister. Och fredspristagare kan alltid diskuteras. Men demokrati är fredens viktigaste förutsättning. Bara demokratier släpps in i EU. Du har lite svårt att glädja dig åt sådant, Svensson.

  • Kallar du EU demokratiskt? Det är ju rena dumheterna.

   Sen när är demokrati en förutsättning för fred? USA är väl en demokrati enligt dig? Inget annat land har varit inblandat i fler krig än USA. Påståendet är helt enkelt inte sant.

 • Pingback: Norge, det är ett ruttet land - LarsIvarsson.se()

 • BergmanG

  Priset var avsett för att belöna den som verkat för fred, dvs inte krig. Inget annat. Demokrati eller inte demokrati bör sakna relevans för det val som det norska stortinget gör.

  • Jag tycker inte såna här priser ska ges till icke-demokratier. EU är ingen demokratisk institution och EU har inte verkat för fred. Inte nån gång och inte utanför Europa. Priset är till EU är löjeväckande. Precis lika löjeväckande som när Obama och Kissinger fick det.

 • bengt66svensson

  Storbritannien är det landet som medverkat i flest krig, 109 st hitills.
  Även Sverige ligger högt på listan, bara mot Danmark har vi krigat 29 gånger.

  • Men inte i modern tid. Inte efter andra världskriget.

   • bengt66svensson

    Nej du har helt rätt Sverige har inte krigat mot Danmark 29 gånger sedan 1945. Inte har Storbritannienen heller deltagit i 109 krig sedan 1945. Ditt påstående var ”Inget annat land har varit inblandat i fler krig än USA” vilket är fel.

    • Efter andra världskriget. Under tiden EU funnits. Det var ju själva förutsättningen för inlägget och resonemanget så det var alltså helt rätt. USA minst 15 krig, Storbritannien 6 stycken tror jag, Frankrike 3 eller 4 och de flesta andra EU-länder 1 eller 2.

 • Finns det något land inom EU som har strävat för nedrustning och att inte
  tillverka stridsmedel el militära fordon, flygpland etc ? Var god nämn något
  land som verkligen förtjänar att nämnas som ett fredsträvande land.
  Åland är ett landskap utan militär pga demilitarisering efter Krimkriget 1854
  då England och Frankrikes flottor sprängde Bomarsunds fästning som ryssarna
  byggt.
   När EU:s länder inte längre deltager i militära operationer inom el utom
  Europa, då först kan man börja sträva för avrustning och ett fredligt Europa.

  Björn C