Kokain kommer i bananlådor

Bananer importeras i stora kvantiteter till Europa. Mest bananer per capita äter vi i Sverige. Bananer kommer numera i lådor som i sin tur finns i containrar. Containrarna lossas i hamnar som Antwerpen, Rotterdam, Hamburg och Göteborg men även i brittiska, spanska och italienska hamnar. Många bananer importeras från länder där kokain också är en viktig exportvara, Ecuador, Colombia, Peru och Panama.

Kokain smugglas följaktligen lätt och enkelt med bananlaster. Det mesta av det smugglade kokainet hittas förmodligen aldrig av tullen i de olika länderna i Europa. Beslaget i belgiska Antwerpen på 8 ton kokain är följaktligen ovanligt och exceptionellt. Värdet av det beslagtagna kokainet på gatan beräknas vara 4,3 miljarder svenska kronor. En husrannsakan hos en tidigare tulltjänsteman var det som satte polisen på spåret och gjord att man kunde hitta det stora partiet knark. Beslaget är det största enskilda beslag som någonsin gjorts i Belgien eller Nederländerna. 5  män är gripna som misstänkta för smugglingen, en belgare och 4 nederländare. De greps i Rotterdam dit polisen följt efter den belgiske chauffören.

Antwerpen är en central mottagningshamn för kokain i Europa. Nederländerna och Belgien anses vara centrala för tillförseln av kokain till den europeiska marknaden. Sannolikt har Göteborg en liknande roll när det gäller Norden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements