Dags att uppdatera träden på Vasagatan

Alla lindar på Vasagatan ska bytas ut mot nya träd. Lönnar kommer det att bli. Riktigt varför de byter till lönn från lind begriper jag inte, men att de byter ut träden tycker jag verkar vettigt och rimligt. Samma sorts lönnar finns redan på en del av Vasagatan, den lilla sträckan utanför Handelshögskolan. Många av träden är rötskadade och träd lever inte hur länge som helst. De lindar som tas ner är cirka 100 år gamla.

Freemanlönnar

Avverkningen som startade idag fick dock avbrytas omedelbart. Detta då det enligt stadsplanen krävs bygglov för att ta ned träd på sträckan Haga Kyrkogatan-Aschebergsgatan. Något märkligt kan man tycks, men tydligen är det så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • 3DES

  För oss som verkligen inte förstår varför man byter från lind till lönn finns den här gruppen på Facebook: https://www.facebook.com/groups/vasaallen/

  • Jag ser inga problem med att gamla träd måste bytas ut. I själva verket är det bra och vettigt ur många aspekter. Inte minst säkerheten.

 • li östlund

  Det är väl inte det minsta märkligt att man måste ha bygglov för att fälla träd i så kulturhistoriskt unika miljöer som Vasa allén!?
  Märkligt är dock hur hela den här affären har skötts, att ”glömma” att söka tillstånd är bara en liten del. Här har park och naturförvaltningen försökt mörka sina planer genom att för först 10 dagar sedan meddela denna avverkning på ett diskret sätt, genom att sätta upp lappar på träden ( av vilka många revs ned) samt skriva på hemsidan Göteborgs stad ( och hur många läser den till daglig dags?) Jag och många av mina grannar här i Vasastan misstänker att detta skett för att undvika en bråkig folkopinion, som kräver insyn i trädexperternas bedömning och har åsikter om att vårda och bevara unika Göteborgsmiljöer som de varit för kommande generationer.Det naturliga, i denna process för att föryngra allén, hade varit att byta ut de sjuka och skadade lindarna mot nyare exemplar, inte att kapa hela allén på en gång och sätta ut importerade träd som har ett helt annat utseende och ett annorlunda växtsätt, vilket kommer att förändra hela områdets karaktär för alltid.

  • Det är rätt märkligt eftersom du inte behöver det normalt. Jag kan såga och fälla de träd jag har i trädgården hur jag vill. På Avenyn eller Vasagatan öster om Aschebergsgatan behöver du det inte om jag fattat rätt.