Avslöjande om skandalbok – Från en säker källa …

Från en säker källa ...Avslöjandet om avslöjandena

På torsdag utkommer Från en säker källa … Sanningen om kungaskandalen av Desirée A. Schein och Dick Harrison  Ica Bokförlag. Boken är en kritisk granskning av en av vår tids största medieskandaler.

Hösten 2010 slog boken Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken (Sjöberg, Rauscher och Meyer) ner som en bomb i den svenska offentligheten och orsakade en mediestorm. Utöver allmänt skvaller anklagades kungen för att ha utgjort en säkerhetsrisk för Sverige, han påstods ha besökt svartklubbar och rört sig i kriminella kretsar – en allvarlig anklagelse att rikta mot en statschef.

Vilka bevis hade författarna för sina påståenden? Hur trovärdiga var uppgifterna som blixtsnabbt fick spridning såväl inom som utanför landets gränser, och som fick stora konsekvenser både för enskilda individer och för bilden av Sverige?

Från en säker källa … är en kritisk granskning av kungaboken, dess tillkomst och de skandaler som följde i dess kölvatten. Här avslöjas en härva av manipulerade bevis, rena lögner och ytterst tveksamma metoder. Källor och uppgifter förfalskades eller manipulerades. Medierna saknade överlag ett kritiskt förhållningssätt till boken och spred grundlösa påståenden och förfalskade bilder.

Källorna i kungaboken ska inte ha redovisats korrekt. De personer som utgjort källor till boken har tveksam trovärdighet. Alla uppgifter om kungens besök på svartklubben Club Power går i huvudsak tillbaka på en enda person, Mille Markovic, vars trovärdighet är mycket låg hävdar Schein och Harrison i sin bok. Uppgifterna om att kungen skulle ha besökt stripklubbar i Atlanta och Bratislava håller inte vid en närmare granskning. Källkritiken är obefintlig. Intervjuoffer har enligt Harrison och Schein utsatts för hård press, ryckt meningar och ord ur sina sammanhang och fabricerat lögner och scenarier. Tillvägagångssättet kan inte betecknas som annat än ohederligt.

Desirée Ahokas Schein, född 1962, har arbetat som frilansresearcher för media i tio år och har en omvittnad förmåga att spåra, bearbeta och analysera information. Dick Harrison, född 1966, är professor i historia vid Lunds universitet. Han har skrivit ett fyrtiotal böcker och förekommer ofta som kommentator i media i egenskap av sakkunnig historiker. År 2000 fick han Augustpriset för Stora döden.

Svensson/Forma Books

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Från en säker källa … hos Bokus

Köp Den motvillige monarken hos Bokus

Köp Från en säker källa … hos Adlibris

Köp Den motvillige monarken hos Adlibris

Advertisements
 • Erik Rodenborg

  Tja, men om boken bara innehöll  en massa lögner borde väl kungen sagt att det var en massa lögner – inte ”nu vänder vi blad och går vidare”…..

  • Jag tror inte boken innehöll en massa lögner. De mesta av det som står i den är ju sånt som redan tidigare var känt och som återberättats på många håll och vid olika tillfällen.

   • Att ”tror” någonting är inte alls samma sak som att kunna BEVISA det! Jag kanske tror att jag heter egentligen Tingeling men det betyder inte att vingar ska växa från mina skuldror. . . 

    • Vad vill du säga med det? Jag har aldrig hävdat att det finns nåt bevisat. Det hävdar man inte i den motvillige monarken heller. Den boken har jag läst, den nya har jag inte läst än.

  • För att det bara hade varit som att kasta mer bränsle på elden.

 • George Nasmark

  En historia blir inte sann, bara för att den berättas många gånger!
  Göran Näsmark

  • Och? Vad vill du säga med det? Att Harrison har fel? Att Henemark har fel? Att kungen har fel? Att Rauscher har fel. Att nån annan har fel? Att du har fel? Att jag har fel?