200 år efter Kant

Kritik av det rena förnuftetBoktips
Kritik av det rena förnuftet
Immanuel Kant
Thales

200 år efter Kant

Den tyske filosofen Immanuel Kant, en av nyare tidens mest betydande tänkare, dog för 200 år sedan. Påpassligt nog har bokförlaget Thales gett ut nya översättningar av Kants fyra huvudsakliga skrifter; genombrottsverket Kritik av det rena förnuftet, Kritik av det praktiska förnuftet, Kritik av omdömeskraften, samt den kortare introduktionen till genombrottsverket – Prolegomena. Dessutom en första svenskspråkig bok om Kant och hans filosofi; ”Immanuel Kant” av Otfried Höffe.

Jag har läst de senast två nämnda böckerna plus Kritik av det rena förnuftet (729 sidor – pust!), främst för att Kant anses vara en föregångare till evolutionärt tänkande, vilket intresserar mig. Viktigare anses vara Kants kritiska belysning av det mänskliga förnuftet. En central tanke är att vi inte kan veta något om ”tinget i sig”, bara hur det uppfattas av våra sinnen. Mitt intryck: Svårt, mycket svårt!

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Hemma hos POS, Doom4, Smedjan, SR, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements