Jordbävning i Italien – Orimlig dom mot forskare

En domstol i italienska L’Aquila dömde nyligen sex forskare och en tjänsteman till sex års fängelse för att de inte varnade i tid för den jordbävning som förstörde stora delar av staden för tre år sedan. De dömdes för flera fall av dråp. Straffet är naturligtvis helt orimligt och helt utan relevans.

Forskarna bär knappast nåt ansvar för jordbävningen och att inte kunna förutsäga den gäller ju alla människor i området. En konsekvens av den italienska domen är ju att man inte kan arbeta på myndigheter med ansvar för jordbävningsfrågor och inte heller forska om jordbävningar. För misslyckas man förutsäga en jordbävningen åker man in i fängelse. Helt befängt.

309 människor miste livet och tusentals fick sina hem förstörda i jordbävningen. Domstolen anser att experterna borde ha förutsett jordskalvet, mend et är en helt orimlig inställning. Rättegången har kritiserats skarpt av forskarvärlden, eftersom det anses vara så gott som omöjligt att förutse jordbävningar.

Om någon bär ansvar för att så många människor dog i den italienska jordbävningen så är det byggföretag som fuskat när de byggt:

Många menar att forskarna hängts ut som syndabockar. Ansvaret bör i stället läggas på fuskande byggföretag som inte respekterar byggnormerna. Företagen späder ut cement med vatten, vilket gör byggnaderna bräckliga och får dem att falla ihop som korthus vid jordskalv. Problemet är känt och utbrett i särskilt södra Italien, där maffian ofta har ett finger med i spelet.

Men det är nog svårare att komma åt dessa maffiainfiltre- rade fuskföretag än vetenskapsmännen i riskkommissionen. Sista ordet är dock inte sagt. Domen har överklagats, och debatten om vem som bär ansvaret för skalvtragedin lär fortsätta i flera år till innan någon hamnar bom lås och bom.

Säkert är i all fall att forskarna inte bär nåt ansvar för att många dog eller för att det inträffade en jordbävning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements