Högersväng i finska kommunalvalet

Inte bara högersväng, utan också mycket dåligt valdeltagande var det i det finska kommunalval som genomfördes igår. Ett problem som ofta finns med lokala val som hålls separat från nationella val. I valet rösta endast 58,% av väljarna, 2008 röstade 61,3 procent.

Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till moderaterna, fick flest röster i kommunalvalet, 21,9 procent. Socialdemokraterna fick för första gången under 20%, närmare bestämt 19,6 procent av rösterna, och Centern kom på tredje plats med 18,7 procent.

Enda partiet som ökade stödet jämfört med kommunalvalet 2008 är högerextrema och främlingsfientliga Sannfinländarna. Sannfinländarnas stöd ökade med 7 procent och stannade på 12,3 procent.

De gröna fick 8,5 procent och Vänsterförbundet 8,0. Svenska Folkpartiet (SFP) gjorde ett ganska bra val och fick 4,7 procent av rösterna, vilket är lika mycket som år 2008, Därmed var SFP det enda parti vid sidan av Sannfinländarna som inte gick bakåt.  Finlandssvenskarnas stabila röststöd kanske är ett utslag av samma slags nationalistiska missnöjestendenser som finnars stöd för Sannfinländarna. Även om SFP inte är ett främlingsfientligt parti är det ju ett parti för en viss nationalitet, för ett visst folk i Finland och på det sättet kan ju också Sannfinländarna uppfattas.

Utvecklingen tycks ha varit likadan dan i hela landet. Framgångar för Sannfinländarna, framgånger eller oförändrat resultat för finlandssvenska partier (i lokalval finns ibland även andra finlandsvenska partier än SFP)  och tillbakagångar för alla andra.

Intressant?
Bloggat: Jonas Sjöstedt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • WellWellNudgeNudge

    Det är tvärtom bra att riksdagsvalet hålls åtskillt från kommunalval. Då blandar man inte ihop angelägenheterna för mycket. Det har ändå med det lokala att göra, inte det nationella. Olika kommuner har olika behov, problem och frågor. Men det är klart att det är synd att det påverkar röstningsprocenten så pass mycket.

    • Det finns fördelar. Jag är helt överens med dig. Men ett pris man får betala är lägre valdeltagande.