”Jämism” versus demokrati

För Sverige - NuförtidenBoktips
För Sverige – Nuförtiden
Mats Ögren (red)
Bokförlaget DN

”Jämism” versus demokrati

En del inlägg i denna antologi om kungen och monarkin är bedrövliga, andra intressanta. Huvudmotsättningen – och lösningen – kan pusslas ihop ur de 15 inläggen. Ett medfött ämbete och privilegier för en utvald medborgare strider mot ”jämismen” (tanken på allas lika värde), som är grunden för demokratin, folkmakten. Men folket vill ha kungen.

Enkelt. Återgå till det valkungadöme vi hade före Gustav Vasa och ta bort kungens privilegier. Så får folket sin nationalsammanhållande kung, och eliten sin ”jämistiska” demokrati. I praktiken en kombination av monarki och republik. Då kan denna perifera fråga läggas till handlingarna och kraften istället läggas på verkligt fördjupad demokrati.

Hans Norebrink

Läs mer: Knuff, Google, SVD, AB, KB, Sydsvenskan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Advertisements