Stora rättegångar mot gangsters

I Göteborg har den stora rättegången mot en lång rad medlemmar i Hells Angels och Red & White Crew nyss avslutats. Rättegången gäller ett överfall på en mc-klubb utanför Kalmar, Svineri MC. De åtalade som varit häktade har blivit kvar i häktet. Något som tyder på att de kommer att dömas till fängelse. Sammanlagt åtalades 18 män för grovt rån, grov misshandel samt grov skadegörelse. En nittonde man åtalades för medhjälp. Åklagaren har yrkat på 4 års fängelse för de 18 männen som åtalats för själva överfallet. Domen kommer den 6 december så det dröjer ett tag innan vi vet exakt hur det går. Men att de blir dömda verkar helt klart. Att de blir dömda till fängelse verkar också säkert. Fler av männen är knutna till överfallet genom teknisk bevisning.

Samtidigt så har en annan större rättegång mot tungt kriminella börjat om. Det handlar om rättegången mot 18 män från det så kallade Södertäljenätverket. Ett löst sammanfogat nätverk som sysslar med tung kriminalitet parat med ekonomisk brottslighet. Rättegången har redan ägt rum en gång och alla då åtalade utom två dömdes. Många till ganska långa fängelsestraff. På grund av att en nämndemän har förklarats jävig så måste rättegången tas om. Den gången var det 20 åtalade, men två frikändes och deras dom har vunnit laga kraft. Därför finns de inte med i den nya rättegången.

Även den nya rättegången har kantats av anklagelser om jäv, men har till slut kommit igång. Det handlar om 12 åtal för människorov, 8 åtal för mord och försök till mord, 5 åtal för grov utpressning, 4 är åtalade för försök till grov utpressning, 3 åtal för grov utpressning och försök till grov utpressning, 2 åtal  för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, 1 åtal för mord, 1 åtal för anstiftan av mord och 1 åtal för skyddande av brottsling. Bernard Khouri, som utpekas som ledare i Södertäljenätverket är åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.

Rättegången mot de 18 männen ur Södertäljenätverket är dock inte den enda stora brottsutredningen där kopplingar till Södertäljenätverket finns. Ett annat mål som främst handlar om bedrägerier och ekobrott av annat slag är under uppsegling. Ett stort antal personer har häktats, om jag förstått rätt handlar det om 17 personer varav flera är släktingar med varandra. Uppgifter har dock gjort gällande att det finns mellan 30 och 40 misstänkta totalt. Det handlar om fiffel och fusk med assistansersättningar och i assistansbolag. Åtal ska väckas den 22 november. Huvudmisstänkta i ekobrottshärvan anses (Rolf) Daniel Åhlander och Affan (Uthman-Akram) Assali vara. Bägge är involverade i assistansbolaget Elma.

I Helsingborg har ett annat större mål med kopplingar till gangsters, närmare bestämt till den så kallade M-falangen, aktualiserats igen. Tidigare har flera personer dömts för ekonomiska brott och bedrägerier i samban med försäljning av icke-existerande katalogtjänster på internet. Nu har en 36-åring som anses vara huvudman i härvan åtalats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements