Ingen nyhet att Ikeas möbler tillverkats av fångar

Att en del av Ikeas möbler tillverkats av fångar har varit känt länge. Av alla som har minsta lilla insyn i svensk kriminalvård i alla fall. Ikea har alltså utnyttjat, kanske fortfarande utnyttjar, svenska underbetalda fångar som arbetskraft (de är heller inte ensamma, även andra möbelföretag har gjort och gör det). Det är en av orsakerna till att Ikeas möbler kunnat var så billig. En annan orsak är att man utnyttjat och utnyttjar billig arbetskraft i fattiga länder.

Vad som möjligen är nytt, även om jag hört det förut, är att Ikea använt sig av billig arbetskraft i fängelser i gamla DDR. Upprörande, men precis lika upprörande är att de använder sig av billig arbetskraft i form av fångar i svenska fängelser.

När Ikea säger att det aldrig ingått i deras policy att använda fångar som arbetskraft är det alltså en ren lögn. Man har gjort det i Sverige och man har gjort det i DDR.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements