Färre fuskåkare och våldsamma kontrollanter

Om det egentligen är färre fuskåkare är det nog ingen som vet. Men det är i vilket fall som helst färre fuskåkare som åker fast. Andelen passagerare som tas utan biljett har sjunkit på Västtrafiks bussar och spårvagnar i Göteborgsområdet har halverats, från 2 procent till en. Störst andel fuskåkare finns på de olika busslinjerna i Angered och Bergsjön. Dess går ofta korta sträckor och folk åker ofta korta sträckor på dem.

En anledning till att färre utan biljett tas är att de stora hållplatskontrollerna där en hel spårvagn kontrollerades på en gång av en stor mängd kontrollanter har minskat. Numera gör man i stort sett bara stickprovskontroller.

Trots detta kan det ändå bli mycket hätsk stämning vid kontrollerna och man kan nog säga att det fortfarande finns gott om kontrollanter som missförstått sitt uppdrag. De är inga poliser eller vakter, men en del av dem tror det. I såna lägen kan det gå som med en 15-åring på en spårvagn. Det blir våldsamt och en del tyder på att det var kontrollanterna som stod för våldet.

Om vi had gratis kollektivtrafik skulle vi inte ha en enda fuskåkare och vi skulle också slippa våldsamma och otrevliga kontrollanter. Sannolikt skulle kollektivtrafikresandet också öka. En win-winsituation med andra ord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Uppdatering 15:28: Kontrollanterna och spårvägen menar att de inte gjort nåt fel. Dessutom att pojken blev orolig och stökig när böter skulle skrivas ut. Ingen polisanmälan föreligger så inget mer kommer att hända.

Advertisements
  • inrikesministern

    Vad tyder på att det var kontrollanterna som stod för våldet?
    Gp’s utförliga redogörelse?

    • GP:s redogörelse och den info jag införskaffat på annat håll. Dessutom egen erfarenhet både som anställd inom verksamheter på kollektivtrafiken i Göteborg och som mångårig kollektivtrafikresenär. Dessutom så har kontrollanterna inte polisanmält händelsen vilket i sig är mycket konstigt.

  • Pingback: Utredning mot våldsamma kontrollanter nedlagd | Svensson()