Polisen jagar papperslösa vid tunnelbanespärrarna

Stockholmspolisen har länge förnekat att de jagar papperslösa stockholmare i kollektivtrafiken. Sanningen är dock en annan. I senaste numret av deras tidning Sambandet erkänner polisen hur det går till i verkligheten:

”– Vi får inte kontrollera personer bara för att de ser utländska ut. Det måste ske utifrån tips eller samtidigt som man utövar annat polisarbete” säger Mattias Eklöf som är gruppchef på den rörliga kontrollsektionen.

Alltså bevakar polisen spärrarna och stoppar de resenärer som plankar för att få en ursäkt att kontrollera legitimationer och uppehållstillstånd.

– Kollektivtrafiken ska vara till för alla som bor i Stockholm. Att klämspärrarna används för att jaga människor utan papper är ännu en anledning att införa nolltaxa, säger Anna Nygård, migrationspolitisk talesperson för Planka.nu. Organisationen ger också 3000 kronor per månad till Ingen Människa är Illegal. Pengarna är öronmärkta till SL-kort för de som riskerar mer än en tilläggsavgift i kollektivtrafiken.

Planka.nu är ett nätverk av regionala kampanjer som arbetar lokalt för avgiftsfri kollektivtrafik. Idag finns Planka.nu i Stockholms länGöteborgsområdetSkåne och i Östergötlands län. Planka har också en finsk och en norsk systerorganisation som är en del av samarbetet. Alla kämpar de med fokus på kollektivtrafikanterna och kollektivtrafikarbetarna, vilka vi anser är de som ska bestämma över kollektivtrafiken och uppmanar till avgiftsstrejk och kollektiv kamp för nolltaxa.

Planka.nu har en platt organisering och vi arbetar helt ideellt. Verksamheten finansieras helt och hållet genom våra lokala p-kassor.

Svensson/Planka.nu

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements