Äntligen!

 

Israels utrikesminister avgår efter bedrägeriskandal

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har avgått efter att ha åtalats för bedrägeri och trolöshet mot huvudman , rapporterar BBC.

Lieberman är grundare och partiledare för Israels tredje största parti (12% i valet 2009), det ultranationalistiska partiet Yisrael Beiteinu (”Israel är vårt hem”). Lieberman är en extrem politiker även efter Israelisk mått mätt. Han har gjort sig känd för sina kontroversiella uttalanden. Han har bland annat sagt att israeliska parlamentsledamöter som samtalar med Hamas bör avrättas, att Israel borde bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade Japan under andra världskriget (det vill säga med kärnvapen)och att Gaza borde behandlas ”som Tjetjenien”. Lieberman vill också att araber som bor i Israel ska avge en lojalitetsförklaring, och han har starkt stöd bland de israeliska bosättarna i det ockuperade Västbanken, där han själv också bor på bosättningen Nokdim, söder om Betlehem.

– Även om jag vet att jag inte har begått något brott, har jag beslutat att avgå som utrikesminister och biträdande premiärminister, sade Lieberman i ett mail till Reuters.

Lieberman sa så sent som igår att han inte skulle avgå – men ändrade sig idag efter att ha talat med sin advokat.

Inför valet 22 januari 2013 har Liebermans parti Yisrael Beiteinu gått i allians med premiärminister Benjamin Netanyahus Likudparti.

Lieberman och Netanyahus högerallians har tidigare räknats som den troligaste vinnaren i det kommande valet. Det är än så länge för tidigt att sia om hur Liebermans avgång kommer att påverka valresultatet, men förhoppningsvis påverkar detta den israeliska högern negativt.

Intressant?
I media: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements