Industrivärden stärkt som ägare i Volvo

Investmentbolaget Industrivärden har köpt en del av de aktier i Volvo som Renault sålt. Man kontrollerar nu 18,7% av rösterna i AB Volvo och är därmed kontrollerande ägare. Industrivärden kontrolleras av Handelsbankens olika stiftelser och ingår i den svenska ägargrupp som brukar kallas Handelsbanken/industrivärden. En ägargrupp som funnits sen Kreugerkraschen på 1930-talet.

Familjen Lundberg är visserligen den största enskilda ägaren i Industrivärden men man kontrollerar inte bolaget som skribenten i  GP tycks tro utan det gör olika stiftelser och fonder som styrs av Handelsbanken. Lundbergs kan enligt vissa media också ha köpt en del av de aktier Renault sålt men de flesta av de sålda A-aktierna ska ha gjorts om (stämplats om) till B-aktier som har lägre röstvärde. Handelsbanken och den ägargrupp som finns runt banken kontrolleras i praktiken av de anställda och direktörerna i banken. Numera ingår Volvo också i gruppen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements