Finns inga belägg för organiserat tiggeri

Att kriminella ligor skulle ta romer till Sverige och tvinga dem till tiggeri och burksamlande är en myt som närs i vissa kretsar. Justitieminister Beatrice Ask tycks vara en av dem som tror att de tiggande romerna i Sverige är resultatet av människohandel och kriminalitet.

Faktum är dock att inga sådana belägg finns. Polisen i Göteborg har inte kunnat hitta spår på något sådant, inte polisen på andra ställen heller. Inte heller Räddningsmissionen i Göteborg som gjort en undersökning av de tiggande romernas levnadsförhållanden har hittat tecken på organiserad människohandel och organiserat tiggeri.

Det är inte konstigt att man misstänker att det förekommer tiggeri som är organiserat av kriminella ligor. Sådant har avslöjats i andra länder och sådant har vi sett på filmer som Zigenarnas tid. Men inget sådant har alltså kunna påvisas eller beläggas från Sverige.

Människohandel är redan kriminellt, att kriminalisera tiggeri, om det än handlar om organiserat tiggeri, kommer bara att ge polisen en möjlighet att trakassera tiggare. Det kommer att göra livet sämre för redan svårt utsatta och mycket fattiga människor.

Det är klart att tiggarna utnyttjas. De får ofta betala ockerhyror för att hyra ett rum eller en sängplats. Något som naturligtvis brode vara förbjudet men som regringen istället underlättat genom att göra det enklare att hyra ut i andra hand. Beatrice Ask är därmed själv en av dem som arbetar för att se till att fattiga romer som tigger kan skinnas på de få slantar de lyckas tjäna in. Hennes förslag om kriminalisering av organiserat tigger är ytterligare en del av samma politik där fattiga och arbetare ska klämmas åt och rika vinstjagande profitörer gynnas.

Det är just sådan politik som gör att romerna kommer hit för att tigga. Nyliberal politik som gynnar rika och missgynnar fattiga. De kriminella i sammanhanget är de politiker och makthavare som företräder och driver igenom en politik som omfördelar pengar från fattig till rik. Det är sådana som Beatrice Ask som borde jagas som kriminella. Inte fattiga romer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements