Göteborg: Protestera mot sexism och förtal

Natten mellan tisdag och onsdag utsattes många ungdomar  i Göteborg för horstämpling och sexuella trakasserier på Internet, närmare bestämt på Instagram och Facebook. Under tisdagen blev det oroligheter i centrala Göteborg. Att stämplade tjejer och deras kompisar reagerat kan vara bra, det är viktigt att bekämpa och sätta ned foten mot sexuella trakasserier.

Men i de fall reaktionen handlar om hämnd, att ingen får göra så mot min kompis, mot min syster eller mot min kompis eller kompisens syster är det inte så bra. Det är den destruktiva reaktionen hos någon som inte har medlen och möjligheten att uttrycka sig så att någon lyssnar. Det är de maktlösas desperata protest. Det leder ingen vart. Istället måste man diskutera hur och åt vilket hål man ska rikta kritik mot sexism och trakasserier på nätet.

Att som hämnd försöka storma en skola och ge sig på andra ungdomar som kanske inte alls har med saken att göra är inte bra, det är inte konstruktivt utan destruktivt. Men att, som vissa poliser gjort, utmåla ungdomarna som upploppsmakare och brottslingar är inte heller en vettig väg att gå. Det handlar inte om upploppsmakare, bråkstakar och kriminella. Det som hände igår kan betraktas som ett mindre upplopp, men det som hänt idag var ingenting. Definitivt inget upplopp. Ändå har vissa poliser och vissa media hävdat det. Detta är inget annat än att underblåsa och förvärra de aktuella ungdomars känslor av att inte höra till. Det är ett destruktivt. Det finns sannolikt ungdomar som sökte sig till protesterna i syfte att bråka, men dessa är en liten minoritet. Flertalet var där i legitima syften, om än kanske inte alla med  en positiv utgångspunkt.

Sexuella trakasserier via internet är något som många ungdomar drabbas av och deltar i. Det är något som definitivt borde lyftas fram mer i debatter. Sådana förtalskonton som dök upp och som fortsätter dyka upp måste bekämpas och stoppas. Instagram-kontot fick under väldigt kort tid väldigt många följare. Det visar på att det inte är en enskild persons verk, utan som med all mobbning är det en hel massa människor inblandade. En massa människor med fördomar om kvinnor och homosexuella.  Under en natt fick kontot 5000 följare det vill säga andra, framförallt unga, som tyckte att det var acceptabelt och kanske rentav roligt att hänga ut andra som horor och slampor. Sådant är inte acceptabelt och borde betraktas som ett samhälleligt problem.

Protestera! Samling Gustaf Adolfs Torg kl 16:00. Torsdag (imorgon). Protesten i Göteborg på torsdag ordnas av en kampanj som kallas Vägra kallas Hora.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Mexy,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Tycker snarare att det i synnerhet är bråkstakar som verkar tagit sig dit. Fullständigt oacceptabelt och inte försvarbart att som mob attackera människor på det viset de ungdomarna gjorde.

    • Du tror. Jag vet. Det är skillnad på de sakerna.