Idag ville några tydligen ge sig på Framtidsgymnasiet

Med anledning av de trakasserier, den sexism och det skitsnack som förekommit och förekommer bland ungdomar i Göteborg och på vissa konton på Instagram och Facebook samlades idag en mindre mängd ungdomar på Järntorget. Målet denna gång var Framtidsgymnasiet i Masthugget, på en av Långgatorna. Om den skolan har nånting med det hela att göra, eller om elever på skolan har med det hela att göra, är sannolikt helt okänt för alla som tagit sig dit och sannolikt också för alla andra. Igår var Plusgymnasiet utsatta för samma misstankar och angreps. Inga oroligheter har dock utbrutit utan det har i stort sett varit lugnt (även om en del stirriga poliser viftat med batonger).

Det mesta troliga är att många av de som ställer till med lite stök på stan också hör till dem som bedrivit förtal och agerat sexistiskt på nätet. Ungdomsgrupper bråkar med varandra såväl på nätet som i verkligheten alltså. Ingen är oskyldig, alla är skyldiga, Alla är utsatta. Så kan man kanske sammanfatta läget. Samtidigt har förtalet drabbat helt oskyldiga unga tjejer och killar. Samtidigt harr end el av de upprörda varit upprörda på grund av sexismen på nätet, men många verkar vara mer upprörda av rena hederskäl. Ingen ska göra så mot min syster eller min bror, typ. Åter andra tar bara tillfället i akt, så som är brukligt i samband med ungdomsoroligheter och ungdomsbråk.

Men dessutom är det så att Göteborg är en stad präglad av skarpa klassklyftor. 6 av Sveriges 10 fattigaste bostadsområden finns i Göteborg, en av Europas mest segregerade städer. Arbetslösheten är stor, hopplöshet är något som upplevs av många. Det är en stad där många har anledning att vara arga. På hyreshöjningar, lyxrenoveringar, usla skolor, arbetslöshet, hopplöshet, fattigdom, kriminalitet. Osv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements