Tre dagar av oro – men ändå mest lugnt

Tre dagar har många unga göteborgare varit upprörda över sexism, trakasserier och förtal på nätet. Förtal, trakasserier och sexism riktad mot ungdomar i Göteborg. Ibland har till och med förövare och offer varit samma individer. Ibland har de ungdomar som kommit in till stan för att protestera mest varit ute efter att söka bråk.

Första dagen blev det stökigt och bråkigt vid Plusgymnasiet. Andra dagen samlades ungdomar på Järntorget och på Andra Långgatan utanför Framtidsgymnasiet. Men några bråk blev det inte, hur gärna än media vill få det till det. Tredje dagen, idag, samlade en vänstergrupp som driver en kampanj mot sexism, Vägra kallas hora, till ett protestmöte. Polisen var oroliga, det var massvis med poliser överallt i centrala Göteborg hela dagen. Media försökte piska upp stämningen på vanligt vis. Spekulationer om våld och överdrivna rapporter om bråk dagen innan.

Själva protestmötet samlade mellan 100 och 150 personer när där var som flest. Cirka 30-40 av dessa tillhörde olika problemgäng från lite olika förorter som sannolikt sökt sig till demonstrationen i hop om att nåt skulle hända. Inget hände, det var hur lugnt som helst. Kring de olika gängen hängde civilpoliser såväl som fältassistenter. Sammanlagt kanske 20-30 personer. Förutom civilpoliserna var det en stor mängd poliser i uniform i bilar till fots runtomkring i centrala Göteborg. Och så ett par dialogpoliser.

Kvar blir då omkring 100 personer som tog sig till demonstrationen av politiska skäl. För att protestera mot sexism, trakasserier och förtal. Beaktat omständigheterna var detta en bra uppslutning för en sån här manifestation som kallats med kort varsel. Demonstrationen, ett bra initiativ till att försöka vända diskussionen till att blir mer politisk, var mycket lugn och fredlig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements