Brottslingar bakom hatsajt

Hatsajten exponerat.info drivs av en rad brottslingar enligt sajten Research.nu. Personerna bakom exponerat (som tidigare hette swedenconfidential) har personligen riktat hot om våld mot mig, så jag är inte ett dugg förvånad över att de alla är tidigare dömda brottslingar:

Exponerat skriver på hemsidan att de vill “belysa” korrupt media och grövre kriminalitet.
Men flera av personerna bakom Exponerat själva är dömda för grova brott och har en lång rad domar bakom sig.

48-åringen är bland annat dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av flera underåriga flickor och sexuellt ofredande. Övergreppen skedde bland annat då han var barnvakt. Mannen jobbade då på en mellanstadieskola, men gav sig också på närstående barn till honom och familjen. Enligt domen i Svea hovrätt drabbades flickorna mycket svårt av övergreppen, med år av ångest och terapi som följd.

[…]

Nyckelpersonerna bakom sajten är samtliga dömda för brott (se faktarutor). Det gäller också deras flitigaste tipsare, en fastighetsägare från Solna som regelbundet skickar olika domar till sajten. Mannen avtjänar ett treårigt fängelsestraff på Asptuna-anstalten, efter att ha skjutit en av sina hyresgäster i halsen och huvudet med tre pistolskott. Hyresgästen överlevde, trots svåra skador.

En annan av männen bakom Exponerat, en 41-åring från Malmö, dömdes bland annat 2006 till skyddstillsyn för att ha stulit datorer och högtalare. Han ingick då i en stöldliga där de flesta inblandade hade invandrarbakgrund. Efter konflikter med den 48-årige huvudmannen valde han dock att hoppa av projektet.

41-åringen berättar att han under en längre tid känt sig hotad av 48-åringen och till slut valde att gå till polisen.

– Han hotade att hänga ut mig om jag berättade något om Exponerat. Under två månaders tid fick jag hotfulla SMS. Jag levde i skräck, till sist var jag tvungen att polisanmäla honom, säger 41-åringen.

Exponerat har flera gånger polisanmälts för förtal. Åtminstone en polisutredning pågår, i Gävle. Där tror man att det snart kommer ställas krav på skärpt lagstiftning och bättre samordning.

– Just förtal i sociala medier är någonting som eskalerar, säger Mikael Hedström som är presstalesman på Polismyndigheten i Gävleborgs län.

– I bedrägeribrott kan vi samordna utredningarna, men jag känner inte till att vi gör det vid förtalsbrott. Det får nog Rikspolisstyrelsen titta på.

Alla nyckelpersoner bakom sajten är tidigare dömda som jag redan nämnt.

Sajten startades av en 48-åring. Han dömdes första gången 1992 för försök till rån. 2001 dömdes han till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig samt sexuellt ofredande av flera flickor. Har under de följande åren dömts två gånger för barnpornografibrott, samt bl.a. överträdelse av besöksförbud, skadegörelse och misshandel. Senaste domen är från 2010. En del av de sexuella övergreppen har skett när han suttit barnvakt:

Huvudmannen bakom Exponerat, en 48-åring bosatt i Göteborg är dömd för sexuellt utnyttjande av barn. Övergreppen skedde bland annat när han satt barnvakt. I domen framkommer det att barnen drabbats mycket svårt av övergreppen.

En av de flitigaste skribenterna är en 51-åring som går under aliaset “Kapten Krok”. I februari i år dömdes han för att ha langat sprit och öl som han har fört in från Tyskland. En 42-åring som dömts för bokföringsbrott sköter ekonomin. Han har mer än en halv miljon i skulder till kronofogden. Serveransvarig för sajten är en 36-åring som bor i Kina där han driver ett IT-företag. Kvar i Sverige lämnade han ett obetalt banklån samt domar för rattfylleri och olovlig körning.

Den tidigare webbmastern har, som nämnts ovan, hamnat i konflikt med sajtens grundare, 48-åringen:

Till Expo Idag säger 41-åringen att han kom i kontakt med Exponerat när han sökte arbete som webbmaster. Han är öppen med att han kände till vad sidan ägnade sig åt.

– Ren rasism gillar jag inte. Det faller mig inte i smaken. Jag visste att de fokuserade på invandrare, de övertalade mig att det var rätt att göra det. Jag blev en del av det här, säger han.

– Jag visste att de var dömda, men jag hade inte en aning om att en av dem var dömd för att ha förgripit sig på barn. Jag skulle genast ha tagit avstånd från dem om jag visste det. Mycket av det som har rapporterats om sajten är nytt även för mig, säger han.

[…]

41-åringen uppger att han i somras slutade att arbeta lika aktivt som han tidigare gjort på Exponerat av privata skäl. Han säger att han mådde väldigt dåligt under perioden. I samband med att han inte orkade jobba för Exponerat startade konflikter med Exponerats redaktion.

– I början stöttade de mig, men sedan ändrade de sig och började anklaga mig för allt möjligt. Sedan följde mordhoten. Då insåg jag vad det här var för människor.

41-åringen säger vidare att han idag mår dåligt av allt hat som han varit delaktig i att sprida och att han själv skadats av hatbudskapen.

– Till slut trodde man att det inte fanns någon godhet i världen, säger 41-åringen.

Det är dessa uthängningssajter Aftonbladet har ägnat sig åt att granska. De är sådana här människor och dessa sajters läsare som hotar Åsa Linderborg och andra som granskar dem eller inte har samma åsikter.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Högberg, Bergmark1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements