Vit terror

Kongo - en historiaBoknytt
Kongo – En historia
David Van Reybrouck
Natur & Kultur
ISBN: 9789127132023

Vit terror

Churchill kan slänga sig i väggen med sitt ”Blod, svett och tårar”. Det skräckvälde han och andra vita överklassherrar upprätthållit på södra halvklotet får britternas lidande under kriget att likna småpotatis.

Imperialism, kolonialism och neokolonialism låter som tomma slagord i borgarpressen. Men i mästerverket ”Kongo” blir orden levande. Den kapitalistiska ondskan blir förkroppsligad – blir till floder av blod, svett och tårar.

Den vita terrorn i mörkaste Afrika är ökänd för att kung Leopold och de belgiska kolonialisterna högg händerna av de afrikaner som inte producerade tillräckligt med åtråvärt gummi till dem för 100 år sedan. Men det är bara toppen av isberget av deras illdåd i ”Mörkrets hjärta”;

Slavliknande obetalt tvångsarbete. Hängning och arkebusering. Begravning med endast huvudet ovan jordytan – i närheten av termitstackar. Sexuellt våld. Plundring, brända byar, ödelagda åkrar, massakrer. Sönderhackade  kroppar. Upphängda inälvor. Kroppsdelar spetsade på pålar. Piskning. Tvång – Terror – Tortyr.

Efter självständigheten 1960 skapades en allians mellan den frasradikala kongolesiska överklassen (med Mobutu i spetsen i 32 år) och USA. De amerikanska kallakrigsvännerna blundade för kaos, förtryck och fattigdom för folket. Kleptokraterna i eliten stal obehindrat från statskassan och köpte slott i Europa.

Och sedan krig och åter krig mellan olika roffande privat-statliga eliter (inhemska och utländska) i ett svagt Kongo vars enorma rikedomar – av elfenben, gummi, diamanter och en mängd för den moderna infoindustrin nödvändiga men sällsynta metaller – aldrig kommit fattiga bönder och arbetare till någon större nytta. Däremot väst, Kina och de globala storföretagen.

Tunga 600 sidor, javisst. Men språket är lättsamt. Och det unika är att författaren hela tiden letar upp vanliga människor som får ge sin version av historien. Speciellt letar han fram gamla människor, även vittnesmål från tiden före kolonialismen!

En omtalad och prisbelönt bok. En försäljnings- och kritikersuccé i Belgien och Nederländerna. Översatt och entusiastiskt mottagen världen över.

Hans Norebrink

Läs också: Inte troligt att din mobil innehåller konfliktmineralTintin i Mörkrets hjärtaLundin Mining i blåsväder gällande gruva i Kongo

Läs mer: SVD1, 2, DN, KB, Kulturen, KA, AB, AnnaSara, NT, Hedengrens, UNT, SVT1, 2, Soul Safari, Arbetaren,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements