Bemanningsföretag leder till sämre arbetsvillkor och – miljö

Anställda på bemanningsföretaget Lernia i Göteborg med placering på Volvo i Torslanda får inte den skyddsutrustning de behöver. Istället får de gamla, utslitna och begagnade kläder och skor när de är nyanställda. De har också väldigt svårt att få nya skyddskläder och skyddsskor när de gamla går sönder:

Ett av de första problemen som det fackliga nätverket på Lernia började att arbeta med var problemet med skyddsskor på Lernia Bemanning. Till skillnad från t.ex. våra Volvoanställda arbetskamrater så får vi på Lernia ibland skor som är begagnade, luktar äckligt, passar dåligt och gör ont i fötterna. Om du blir anställd av Volvo så får du nya skor från dag 1, oavsett om du bara fått en timanställning eller om du blir tillsvidareanställd på heltid. Du har också rätt till NYA skyddsskor var sjätte månad. Men den som anställts av Lernia kan få ett par utslitna och begagnade skor som redan dag ett är betydligt äldre än sex månader.

[…]

Fortfarande arbetar det montörer som fick begagnade skor när de började. Och i en del fall så har montörer arbetat i över två år i skor som var begagnade redan när de delades ut. Hur tror företagsledningen att de skyddsskorna fungerar idag?

Många väljer att inte säga till om att de behöver nya skor, eller arbetskläder för den delen, för att inte vara till besvär. Ingen ska känna att den inte vågar kräva en så grundläggande rättighet som riktig skyddsutrustning.

Men även de gånger då anställda säger till så blir det ofta problem. Vid flera tillfällen har teamledare/konsultchefer vägrat att hämta ny skyddsutrustning till anställda på Lernia Bemmaning. Det kan exempelvis handla om skor som blivit utslitna eller trasiga, trasiga arbetskläder, tjocktröjor när man arbetar på ett kallt ställe eller liknande.

Teamledaren/konsultchefen har istället uppmanat våra medlemmar att på fritiden åka in till kontoret och hämta själv. Det är dels inte alla som har möjlighet att åka till kontoret på fritiden och ännu färre har lust att göra obetalda jobbärenden på fritiden. Det är förstås inte alltid som det här problemet uppstår, men avsaknaden av konsekventa rutiner kring det här gör att det är helt upp till den enskilde teamledarens/konsultchefens godtycke om man får ny utrustning eller inte. Det är inte acceptabelt, att tillhandahålla skyddsutrustning är arbetsgivarens ansvar.

Det finns tor anledning att tro att det går till på liknande sätt i andra bemanningsföretag och i lernia på andra ställen. Bemanningsföretagen kan på detta sätt spara pengar genom att kraftigt försämra för de anställda. Det möjliggör låga anbud och dumpning av arbetsvillkor och löner. Anställda på bemanningsföretag har osäkra anställningar och vågar därför inte klaga ens när det egentligen borde klagas. Något som leder till att bemanningsföretagen kommer undan med den här typen av lagbrott och nonchalans.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements