Obeväpnad man skjuten av polis – inget åtal

Att en polis som sköt en obeväpnad man inte blir åtalad förvånar mig inte ett dugg. Det är ytterst sällan poliser blir åtalade för våld de använt under sin tjänsteutövning. Blir de åtalade handlar det aldrig om att de skjutit. Vid skjutningar så tycks poliser alltid gå fria. De kan ju ha uppfattat det blanka föremålet som ett vapen. De kan ju ha uppfattat situationen som hotfull. I sammanhanget spelar det i stort sett aldrig nån roll om den skjutne personen var obeväpnad och tydligt icke-aggressiv.

Så är det med den 32-åring som i april i år sköts av polisen vid ett ingripande vid S:t Sigfridsplan. Det spelar ingen roll att han inte varit beväpnad, spelar ingen roll. Polisen kan ju ha uppfattat det på annat sätt:

Den utpekade piketpolisen hade då förhörts och delgivits misstanke om grov misshandel. Men nu lägger chefsåklagaren Lars Göransson ned utredningen.

– Polismannen har berättat att han uppfattar att det riktas ett vapen mot honom och att han då befinner sig i en nödvärnssituation. Med facit i hand kan vi konstatera att han har gjort fel. Det fanns inget vapen i bilen hos någon av de tre personerna, säger Lars Göransson.

Men på det främre passagerarsätet fanns en Red Bull-burk, som 32-åringen kan ha haft i handen och polismannen kan ha förväxlat med ett ”metalliskt glänsande” vapen. Då, resonerar åklagaren, kan han inte förvänta sig en fällande dom mot polismannen.

– Det är en ganska tuff bedömning, givetvis. Jag förstår att den kan uppfattas som väldigt konstig. Men utifrån rättspraxis tycker jag det är ett rätt beslut, säger Lars Göransson och tillägger:

– Alla personer som har varit i närheten är hörda, och jag ser inte att någon ny teknisk bevisning skulle förändra saken.

I det här fallet måste man dock också ta i beaktande att det handlar om ett ingripande mot personer med kopplingar till kriminella gäng och med brottsligt förflutet. Polisen har alltså haft anledning att vara mer misstänksam än normalt. I ett sånt fall måste man sannolikt därför också tillåta mer från polisen än om det handlat om vilka ”Svenssons” som helst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements