Man måste inte vara en dålig pappa för att man mördat

Aftonbladet har kartlagt hur det ser ut för barn som förlorat sina mammor till följd av mord eller dråp sen år 2000. Totalt handlar det om 179 barn och om 153 mord under 2000-talet. Det är ungefär 15% av alla mord under perioden.  I 126 av fallen var det barnens pappa som dödade mamman. 53 barn har hunnit fylla 18 år, de ingår inte i undersökningen. Kvar har 86 barn blivit. 54 fall har granskats då 32 barn inte har gått att få tag på (skyddade personuppgifter, emigrerat eller så begick pappan också självmord).

Enligt Aftonbladet så var 63 barn hemma när mammorna dödades. 33 av dem såg henne dödas och minst 7 hittade sina döda mammor. Ungefär 4 av 10 barn i 54 granskade fallen har fortfarande pappan som vårdnadshavare. I övriga fall  (de 32 man inte fått tag på) är det ju osannolikt att pappan har vårdnaden så andelen barn med pappan som vårdnadshavare efter att denne mördat mamman är kanske snarare 2 av 10 än 4 av 10.

Det borde vara uppenbart för alla att en pappa som mördat mamman framför barnen sannolikt är olämplig som vårdnadshavare. I de fall där mannen också är en missbrukare av något slag eller psykiskt så är det också olämpligt som jag ser det. Men det finns säkert fall där det inte är olämpligt. Bara för att man mördat en annan vuxen, i de undersökta fallen mamman, så måste man inte vara en dålig pappa, men sannolikheten är nog stor att man är det. Att 4 av tio barn i en mindre grupp som undersökts fortfarande har pappan som vårdnadshavare är därför kanske inte så konstigt. Majoriteten av papporna som mördat barns mammor har  inte vårdnaden om sina barn. Det förefaller rimligt.

Att en vårdnadshavare krånglar gentemot myndigheter och fosterföräldrar måste inte innebära att personen/personerna är dåliga föräldrar. Det innebär däremot med säkerhet att inget förtroende finns mellan den eller de föräldrar som har vårdnaden och sociala myndigheter. Det är heller inget unikt, utan relativt vanligt. Männen i fängelse skiljer sig nog därvidlag inte speciellt mycket från en del utanför fängelser. Fast några av de fall som beskrivs i Aftonbladet förefaller ju helt befängda och bisarra. Där har det onekligen begåtts fel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements