UD passiva när Djibouti utlämnade svenskar till USA

Ett par svenskar greps i Djibouti. De var inte misstänkta för brott. De var istället misstänkta av USA för att ha haft samröre med al-Shabaab, en obehaglig gerillarörelse i Somalia.

UD föreslog att de skulle lämnas över till Sverige eftersom de var svenskar. Men Djibouti utlämnade dem till USA medan svenska regeringen och UD passivt såg på. Jag är säker på att det inte hade blivit så om de två svenskarna hetat Svensson i efternamn. Nu hette de inte Svensson och hade dessutom svart skinn. Nog kan man se UD:s brist på agerande som en form av rasism förutom att det är ett avsteg från alla rättssäkerhetsprinciper.

Det är helt enkelt oacceptabelt att UD passivt ser på när svenska medborgare utlämnas till ett annat land, trots att de inte begått nåt brott i något av de land som det handlar om. Inget brott har de begått i USA, inget brott har de begått i Djibouti.  Men ändå är de åtalade i USA för för terrorbrott och vapenbrott. Det som de har gjort är inte brottsligt i Sverige.

Läs också: Shabaab är ingen terroristgrupp – oskyldiga svenskar åtalas

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements