Maffia – från Capones Chicago till dagens Sverige

Maffia”Jag måste medge att Napoleon var världens störste gangster. Men jag kunde ha lärt honom ett knep eller två.”

Så sa Al Capone, brottets okrönte kung i 1920-talets Chicago. Han pekade här på något viktigt: att de ligor som beskrivs som laglösa egentligen imiterar de erkända härskarna över nationer. De stiftar sina egna lagar och konkurrerar med staten om vems ord som ska gälla. Ibland råder öppet krig, ibland sluter de kriminella grupperna hemliga överenskommelser med polis, politiker och domstolar.

Organiserad brottslighet har funnits länge. Ibland har det handlat om frihet, nästan alltid har det handlat om pengar. Gunnar Wall berättar om indiska rövarband, karibiska pirater, maffian på Sicilien och männen med maskingevär i spritförbudets USA. Men också om den verklighet vi nu lever i.

Dagens ligor är ofta internationella och välorganiserade. Verksamheterna kan gälla nästan vad som helst. Bland de varor som erbjuds finns droger, vapen, bilar, cigarretter, ofrivilligt prostituerade … Den exakta omfattningen av denna svarta ekonomi är okänd. Men det handlar om värden för många miljarder dollar!

Denna bok skildrar hur den organiserade brottsligheten mer eller mindre skapade dagens ryska kapitalism efter Sovjets fall. Han visar hur internationella storbanker är inblandade i den gigantiska penningtvätt som vår tids globala maffiaorganisationer ägnar sig åt. Han berättar även om de många offren för narkotikakrig och trafficking. Slutligen beskriver han läget i Sverige.

Författare Gunnar Wall  ISBN 9789155259228

Svensson/Semic

Läs mer: Paragraf,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!