Hatet på nätet – inte svårt att komma åt

Hoten, hatet och dåliga beteeenden är flitigt förekommande på nätet. I allmänhet är det dock en mycket liten grupp personer som står för hatandet. Man kan ganska snart blocker bort dem från möjligheten att kommentera. Efter att ha blockerat ungefär 300 användare från att kommentera på min blogg så slutade hatkommentarer att komma. De flesta av dessa blockerade användare går sannolikt att identifiera, bara man anstränger sig lite.

När GP påstår att polisen står handfallen, när polisen påstår att de står handfallna så är det bara ett bevis på att de inte har kompetens nog, inte nåt bevis på att det inte går att göra nåt. Det är möjligt att det inte kommer att gå att fälla nån för brott i slutändan, men jag ser inga problem med att få hatkommentarer att upphöra. Att försvinna från alla större sajter på nätet (utom såna ställen som flashback etc). Fast den tråd som GP skriver om på flashback med över 200 inlägg verkar inte vara nån större tråd. De flesta trådar jag läser på flashback har mer än tusen inlägg, många flera 10 000.  Det är en mindre tråd, det är få som skriver, men det som de skriver är obehagligt. Den förhållandevis lilla tråden på flashback understryker faktiskt att det handlar om ett mycket litet antal personer som skriver hatkommentarer på nätet. Vill internetsajter, polisen, tidningar, media komma åt problemet så går det.

Det är svårare med mejl. Men med effektiva spamskydd (gmail bör kanske användas av alla som har dessa problem) och med en överenskommelse med Google och facebook om de kanske 500 – 1000 individer det rör sig om i Sverige så bör man kunna stoppa en massa skit. Direkta hot och sådant på facebook kan man ju stoppa genom att blockera de användare som framför dem. Däremot är det svårt att skydda sig från ryktesspridning och liknande. Men hur man beter sig på nätet har även det betydelse. Hur man lägger ut sin mejladress har betydelse, vilken sorts mejladress man använder har betydelse. Svarar man hatskrivarna på mejl eller i kommentarsfält blir det bara värre. Man ska ta bort, blockera, banna, svartlista, polisanmäla osv.

Jag vet att det är värre för kvinnor än för män, men det är också värre för vänsterfolk än för högerfolk och värre för personer med utländska namn än för personer med svenska namn. Därför att dessa sjuka hatiska individer så gott som alltid företräder högerextrema, antidemokratiska, antifeministiska och rasistiska uppfattningar. De är så gott som alltid män.  Jag vet att det är lättare att heta Svensson och slippa en massa skit än om man heter nåt ovanligare. För det är svårt att leta reda på en viss bestämd Anders Svensson i olika register (det går, men det kräver lite mer än för folk med ovanliga namn).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements