Franska trupper i strid mot islamister

Hombori, Mali

Norra Mali kontrolleras av en islamistisk grupp, Ansar al-Din, som sannolikt delvis består av soldater som tidigare arbetade för Ghaddafi i Libyen. I den gamla staden Timbuktu ska de ha förstört en del äldre och unika byggnader (det är oklart i vilken utsträckning det hänt och hur omfattande det kan vara) och de håller några västerlänningar fångna. Däribland en svensk.

Militärt har islamisternas rebellarmé haft en del framgångar och de erövrade nyligen en stad längre söderut i Mali, Konna. Konna ligger när den större staden Mopti. Regeringen, som huserar i Bamako ännu längre söderut har dock stoppat islamisternas offensiv och återtagit Konna. Det har man gjort med hjälp av trupper från Frankrike, Senegal och Nigeria.

Frankrike har redan gett militärt stöd till regeringen i Mali, USA funderar på att göra det. I Frankrikes fall handlar det om man agerar i en gammal koloni och för USA handlar det säkert om ”kampen mot terrorn” som fått dem att överväga stöd till regeringen i Mali. Sannolikt spelar detta också roll för Frankrikes ställningstagande. Samtidigt ska man komma ihåg att FN har gett stöd till planer en offensiv mot rebellerna i norr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements