Italien: Seger för lagerarbetare mot Ikea

Ikea Piacenza

IKEA och företaget de sköter sina kontrakt igenom för södra Europa, CGS, har slutligen gett upp. Efter månader av kamp, konfrontationer och attacker har CGS beslutat att återanställa de arbetare som sparkades för protester mot dåliga arbetsvillkor. De sista nio arbetarna som sparkades för att vara medlemmar i basfacket S.I. COBAS får nu återvända till arbetet. De vann sin första seger 7 januari på en förhandling med lokala politiska representanter, lokala polisen, företaget och fackföreningarna.

Kampen är långt ifrån över. De arbetsvillkor som arbetarna protesterar mot har inte förändrats: diskrimineringen av fackligt organiserade arbetare, rasism och miserabla löner. Men nu kommer IKEA och CGS få mycket svårare att trycka tillbaka arbetarnas krav.

Arbetarna på IKEA-lagret i Piacenza, som sköts via underleverantörer, har kämpat i två månader mot att 12 av deras kollegor fått sparken pga att de var fackligt organiserade och kritiserade IKEA och CGS för att inte respektera kollektivavtalen. Kampen har sedan spridit sig i Italien, med blockader av IKEA-butiker. Blockaderna har försvårat leveranserna för IKEA och orsakat ekonomiska förluster.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements