Näthatarna inget nytt

Mattias Hagberg skriver i en intressant och bra artikel om sin träff med en man och diskussioner med flera män som går till överdrifter på internet, män som hotar folk, män som ägnar sig åt det som kallar näthat. Han beskriver en värld där männen (för det handlar i stort sett enbart om män) har en förvriden världsuppfattning där allt är en konspiration. Hagberg drar utifrån sina erfarenheter en slutsats om att detta är nåt nytt:

Att följa den tråden är som att kliva in i ett alternativt universum, en parallell skuggvärld fylld av rädsla, hat och av paranoida föreställningar om det svenska samhället. För dessa män är Sverige ett land där demokrati, yttrandefrihet och trygghet är satt på undantag. Många av dem upplever media, myndigheter och politiska organ som en enhetlig förtryckarmaskin: ”Begreppet näthat är definierat av vänsterjournalister för att nedgradera de som i USA skulle kallas opinionsbildare och som där omfattas av Freedom of speach. Just Freedom of speach är inte en paradgren i Sverige, ett land som i grund och botten är totalitärt, konformistiskt och oförlåtande mot fri åsiktsbildning” skriver till exempel mannen som startade tråden Sveriges hundra farligaste kvinnor.

Och på frågan om varför anonymiteten är viktig svarar en annan: ”För att ”fel” åsikter leder till stora problem med det korrupta rättsväsendet, makteliten och dess pöbel [—] Det finns ingen riktig demokrati, frihet och yttrandefrihet. Det är en bluff alltihop.”

Precis samma världsbild ger Magnus uttryck för när jag träffar honom. Han säger att media och politiker lever i symbios, att ingen längre är intresserad av ”vanligt folk”.

– Nästan allt det som ni i media kallar näthat kallar jag för vanlig kritik. Men ni i media vill inte ha någon diskussion. Media har ingen trovärdighet längre.

Medan jag lyssnar på Magnus tänker jag att någonting håller på att hända i Sverige, något som snart kan få djupa och obehagliga konsekvenser. En konspiratorisk världsbild håller på att få fäste, en världsbild som genererar skräck och hat.

Men det här är inget nytt. De här männen har funnits på varenda arbetsplats jag arbetat. Samma konspirationsterorier har jag hört sen 1970-talet. Samma tankegångar, samma resonemang. Bland en del arbetskamrater, bland kriminella, bland narkomaner, bland en del politisk aktiva på vänsterkanten. Skillnaden är bara att idag når de längre och till fler med sina hysteriska och konstiga konspirationstankar och sin upplåsthet, sin övertro på sig själva (Julian Assange har nått ända till toppen av Wikileaks). Det är likadant bland de högerextrema svennemän som kallas näthatare som bland de unga invandrarkillar som återfinns i en del kriminella gäng. Det är samma slags folk, svennarna som ägnar sig åt värdetransport- och bankrån eller invandrarkillarna som ägnar sig åt sexism på nätet.

De har alltid funnits. Det är inget nytt. Hagberg vet inte det för han har aldrig varit ute på en vanlig svensk industriarbetsplats. Är inte en del av den svenska arbetarklassen. Han är helt enkelt fel person att skriva om detta. Han har för liten kunskap i frågan helt enkelt. Hela Mattias Hagbergs uppenbarelse, sätt att vara språk, yrke, ger dem rätt i sak. Han bekräftar deras världsbild. Kanske är det till och med till skada att det är just en ganska typisk medelklassman (inget fel på det) som Hagberg som skriver en sån artikel.

Det är möjligt att det finns fler såna här hatiska män idag. Även om jag faktiskt inte tror det. Men det beror i så fall på en samhällsutveckling där religion och konspirationsteorier för bli förklaringar på en omvärld där allt bara blir sämre för vanligt folk och inga med inflytande tycks agera i enlighet med fattigas intressen. Jag tror personligen att de bara syns mer och att de dessutom fått ett parti som företräder såna ståndpunkter. Ett parti med konspirationer som svaret på allt. Detta medan andra partier abdikerat. Vänstern pratar om, är besatt av, identitetsfrågor, när den borde prata om ekonomiska fördelningsfrågor. Högern pratar konspirationer (rasisterna, antifeministerna etc), andra pratar religion som lösning (islamister, kristna fundamentalister i USA och andra länder).

Den här typen av män finns i alla klasser, men det är arbetarklassens män som hotar och blir aggressiva och våldsamma, överklassens män kan gör det på det institutionaliserat vis. Mer om det en annan gång.

Läs också:
Högerextremisterna hotar inte pressfriheten
De som utsätts för näthatet – kvinnor, feminister och vänsterfolk
De som hatar på nätet – högerextremister
Varför kan man inte vara tvärsäker?
Näthat kan inte drabba vem som helst
Hatet på nätet – inte svårt att komma åt

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements