Trakasseras bikers?

Det menar i alla fall nättidningen Payback, en tidning som har nära kopplingar till Hells Angels och driver propaganda- och opinionsarbete för bikerintressen i Sverige. De menar också att allt fler tunga opinionsbildare vänder sig mot detta:

På senaste tiden har det kommit allt fler tecken på att tunga aktörer börjar vakna och tänka till vad gäller olika företeelser kring bikerkulturen. Payback bedömer detta som mycket värdefullt då det enda sättet att vinna tillbaka vår rätt till samma fri- och rättigheter samt likvärdig behandling som alla andra medborgare i landet är att antingen få allmänheten att förstå att det som pågår är fel eller att få tunga aktörer på vår sida som i sin tur påverkar såväl media som allmänhet och beslutsfattare. Nedanstående uttalanden visar att aktörerna läser och tar till sig fakta vilket är mycket viktigt i detta skede.

[…]

Författaren och journalisten Jan Guillou uttalar i en krönika i Aftonbladet följande: Den senaste trenden inom kriminaljournalistiken tror jag dock är snabbt övergående, detta att skriva förgyllda memoarer åt mytomana förbrytare. En gangster har lika lite skyldighet att tala sanning i rättssalen som inför en kvällstidningsreporter.

Att Guillou här syftar på den bok som den patologiska lögnaren Mega som Lasse Wierup skrev tillsammans med kvällstidningsreportern Daniel Olsson kan ju knappast betvivlas då det är den som senast utkom av liknande alster och även är den som rönt mest medial uppmärksamhet.

[…]

I Veckans Brott från den 18 december rekommenderar Leif G W Persson efter 1.14 i klippet, två deckare och just Hells Angels-boxen till tittarna såsom hårda julklappar. G W Persson framhåller att boxen är en partisinlaga men den är ju utomordentligt intressant. Med tanke på all annan skit som ligger här och som är rent hålsovådligt intellektuellt är ju i alla fall det här ett intressant dokument. Den kommer definitivt att finnas i min julklappshög I motsats till annan hälsovådlig skit.

Det  är väl fullt legitimt att denna världsomspännande organisation får ge sin egen beskrivning. De finns i verkligheten de får ge sin syn och också i de fantasier folk lever med och nu får de berätta själva hur de ser på sig och sin verksamhet och det är mycket intressant!

[…]

F.d Överåklagare Sven-Erik Alhem gjorde ett antal uttalanden där han slog vakt om rättssäkerheten m.m ikring debatten kring kriminaliserande av föreningar i Kalla Fakta Studion.

Alhem betonade igenom hela debatten att det var enskilda individer som begick brott och som polisen ska arbeta emot. Han uttryckte mycket klart och tydligt att det var fel av polisen att inte komma till studion och ta debatten och bemöta anklagelserna om trakasseringar från bikersidan. (17.00 in i Kalla Faktas studiodebatt)

Sist men inte minst uttryckte Alhem att det var ett svaghetstecken från statens sida att man behöver försöka komma åt något genom lagstiftning som man borde kunna komma åt genom den vanliga brottsbekämpande verksamheten! (21.38 in i programmet)

Den enda av ovanstående citerade personer som överhuvudtaget pratar om trakasserier mot mc-gäng och bikers är Sven-Erik Alhem. Han tar dock inte ställning till om han tycker det förekommer eller inte utan bara till att man kan diskutera det eftersom mc-klubbar hävdar att det är så. Leif GW Persson pratar om Hells Angels men han säger ju i det sammanhanget ingenting om eventuella trakasserier eller inte.

De böcker som Guillou (och Persson) pratar om är med all sannolikhet inte Olsson och Wierups bok om Micke (Mega) Johannessen utan det handlar snarare om böcker som Nuri Kinos bok om Milan Sevo, Liam Norbergs egen bok, böckerna om Peter Rätz och Max Åberg samt ett antal liknande böcker. Och köpta journalister finns ju. Personer i Hells Angels har ägnat sig år just sånt. Att köpa journalister. Att låta journalister gå deras ärenden.

Det handlar i de flesta fall inte om nåt olagligt, men det sätter ändå fingret på den ömma punkten om kriminaliteten bland vissa mc-gängs medlemmar. Den är nämligen mycket högre än bland vanligt folk i Sverige. Det är uppenbart att medlemskap i vissa mc-gäng attraherar brottsliga och brottsbenägna personer. Det är uppenbart att dessa mc-gäng inte bryr sig om sina medlemmars brottslighet och ibland kanske till och med uppmuntrar den.  Det handlar om Hells Angels MC, Bandidos MC, Outlaws MC, Mongols MC, Vagos MC, Rock Machine MC och Median Empire MC med supporterorganisationer (om nu alla dessa gäng verkligen finns i Sverige). Det är inte underligt om polisen betraktar medlemsskap i dessa organisationer med stor tveksamhet.

Men brott begås av enskilda individer, ensamma eller tillsammans med andra. Dessa individer kan vara delar av kriminella nätverk eller medlemmar i föreningar där många andra medlemmar också ägnar sig åt brottslighet. Så är det av allt att döma i en del av Sveriges bikerklubbar och mc-gäng. Det innebär inte alla medlemmar i de aktuella mc-gängen är brottslingar. Ett faktum som också är välkänt.

Att trakassera personer bara för att de är medlemmar i en viss mc-klubb är följaktligen inte demokratiskt korrekt. Det förekommer i viss utsträckning när det gäller de nämnda gängen, framförallt de större som Hells Angels och Bandidos. Men samtidigt går det inte att blunda för att medlemmar i dessa mc-klubbar står för en omfattande brottslighet. För att komma åt problemet kanske mc-gängen själva borde börja rensa ut de brottsliga? Utesluta dem. Det skulle sannolikt leda till en annan syn på gängen och få myndigheterna att agera bättre.

När det gäller kriminalisering av vissa organisationer så är jag helt emot det. En sådan lagstiftning kommer att kunna användas mot alla typer av föreningar och kunna leda till förbud av politiska opinionsgrupper. Det vore helt enkelt ett allvarligt ingrepp i demokratin. Ett icke-acceptabelt ingrepp. Där är jag överens med de åsikter som framförs i Payback och den statliga utredningen SOU 2000:88.

Intressant?
I media: SR, HD1, 2, 3, 4, Skanskan1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements