Hårdare tag mot brott är meningslöst

Länder med hårdare straf för olika brott är oftast också länder med högre brottslighet. Som exempelvis USA. Länder med förhållandevis milda straff, som exempelvis Sverige, har låg brottslighet. Det är i dessa sammanhang bara meningsfullt att jämföra rika länder med andra rika länder. Fattiga länder har rent generellt en högre brottslighet. Mer jämlika länder (ex. Danmark) har lägre brottslighet, mer ojämlika högre (ex USA).

Alla länder i västvärlden har minskande brottslighet. Detta oavsett om man har hårdare lagar eller mildare lagar. Det finns en mängd orsaker till den minskande brottslighet som bl.a. en åldrande befolkning. Färre unga innebär färre brott. Färre oönskade unga är en annan bara sak. Ett resultat av ökad användning av preventivmedel och legala aborter. Ökad användning av effektiva mediciner mot depressioner och andra psykiska sjukdomstillstånd är ytterligare en orsak. Det finns fler.

Kontentan är. Brottsligheten minskar, hur straffen ser ut har inget med saken att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements