Högre andrahandshyror i bostadsbristens Sverige

Den första februari trädde nya regler i kraft för andrahandsuthyrning. Högerregeringen har drivit igenom att hyran inte längre måste vara rimlig i förhållande till vad andra likvärdiga hyresrätter kostar. Istället kommer andrahandshyresgäster tvingas betala kraftigt höjda hyror och i områden med lägenheter med högt marknadsvärde kommer hyrorna kunna chockhöjas. Dessutom förlorar andrahandshyresgäster möjligheten att i efterhand kräva tillbaka en oskälig hyra. Det innebär att hyror kan höjas ännu mer utan risk för den som hyr ut sin bostadsrätt.

Ung Vänster ser regeringens attack mot andrahandshyresgäster som ett tydligt steg mot marknadshyror. Andrahandshyrorna kommer höjas generellt, i vissa delar av Sverige fördubblas. Resultatet är att andrahandshyresgäster, i synnerhet unga, får ännu svårare att ha råd med hyran. Segregationen kommer öka och försvåra för de 250 000 unga vuxna som idag saknar en egen bostad. Marknadshyror slår mot vanligt folk. Stora fastighetsägare vinner.

Att leva med en överhängande oro om ens bostadssituation är något som blivit vardag för många unga. I dagslägets bostadsbrist får vi flytta runt mellan olika andrahandskontrakt med osäker framtid eller nöja oss med att skjuta upp livet och bo hemma ett tag till.

Det råder bostadsbrist i över hälften av landets kommuner. Lösningen är inte att höja hyror och ta ifrån en redan utsatt grupp rätten att kräva tillbaka oskäliga hyror. Bostadsbristen måste byggas bort. Det måste byggas klimatsmarta ettor och tvåor som unga har råd att hyra. Det finns inga genvägar.

Marknaden kommer inte lösa bostadsbristen. Det behövs stora offentliga investeringar i bostadsbyggande. Inga fler hyresrätter ska säljas i kommuner med bostadsbrist. Reglerna som straffar hyresrätten som boendeform måste bort. Ung Vänster kräver att samhället tar ansvar för allas rätt till en bostad. Högre andrahandshyror ger inte fler ungdomar en lägenhet – det är dags att börja bygga bort bostadsbristen.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2013-02-03

Svensson/Ung Vänster

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!