Vi borde kanske äta mer hästkött

HästDet är inget fel hästkött. Det är gott. Från början användes namns som hamburgare och hamburgerköttt i huvudsak som omskrivning för hästkött (det betyder ju sannolikt också kött från Hamburg). Hamburgare var alltså inte som idag samma sak som pannbiff utan bestod oftast av hästkött. Hamburgerkött som idag främst säljs som pålägg är i allmänhet fortfarande hästkött men måste inte vara det. Hästkött finns även i en del korvar.

Det finns idag många hästar. De flesta hästar kommer att slaktas förr eller senare och det förefaller mig underligt att vi då inte ska äta upp dem. Idag går det mesta köttet från slaktade svenska hästar till foder och det hästkött som äts importeras i huvudsak. Det förefaller mig som en orimlig ordning.

Med tanke på att hästkött är gott och att hästkött finns lokalt så kanske vi borde äta mer hästkött, lokalt producerat sådant. Jag har därmed ock föga förståelse för upprörda larm över att det finns hästkött i frysta matprodukter. Det spelar väl faktiskt ingen som helst roll. Problemen är väl det att innehållsförteckningen är fel och sådant är inte tillåtet och om det finns läkemedel för hästar i köttet. Annars kan jag inte se några problem med att äta hästkött.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • T__M

  Eta Snel Hest…
  nom nom nom

 • Swempa

  Läste för några år sedan att Sverige är en stor importör av Åsnekött fast det säljs inte i butikerna, i alla fall har inte jag sett något paket med åsnekött!
  Undrar vart det tar vägen?

  • Sådant kött (åsna, buffel, känguru) finns bland annat i sådant som säljs med beteckningen oxkött. Oxfärs osv. De beteckningarna är nämligen inte skyddade