Kostöld var kobedrägeri?

Ko med kalvI slutet av december försvann 69 kor och tjurar från Tuna gård utanför Stjärnhov i Södermanland i slutet av december. Det är ett fall som fascinerat självaste Leif GW Persson som haft uppe det i flera avsnitt av TV-programmet Veckans Brott. Han besökte till och med gården där djuren försvann.

Sannolikt blev dock djuren inte stulna. Förundersökningsledaren/åklagaren anser att den utredning som personal vid polisen i Södermanlands län genomfört utesluter att någon stöld av 69 kreatur ägt rum på Tuna gård under den tidsrymd som angivits under utredningen. I stället har en förundersökning gällande misstanke om försök till grovt bedrägeri inletts av polisen i Södermanland.

– Några pusselbitar i utredningen kring de försvunna djuren föll på plats snabbt sent igår eftermiddag samt idag på morgonen och det uppstod underlag för åklagaren att besluta om att hämta den person som tidigare anmält djuren stulna till förhör. Mannen sitter under dagen i förhör hos polisen som misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Hur utredningen kommer att fortsätta bedrivas kommer åklagaren att besluta om beroende på vad som framkommer under förhören i kombination med ett antal ytterligare utredningsåtgärder, säger Fredrik Wallén, informationschef hos Polismyndigheten i Södermanland.

– Utredningen så här långt visar alltså att någon stöld aldrig har skett den där natten till den 19 december förra året. Exakt hur de enskilda djurens öde sett ut hoppas vi att den färdiga utredningen kommer att kunna visa. Möjligheten att detta skulle handla om något annat än en stöld har varit en teori hos polisen sedan anmälan gjordes. Men det har krävts en del idogt utredningsarbete för att få fram tillräckligt formellt underlag till den misstanke som nu finns. Åklagar- och polismyndigheten arbetar intensivt vidare för att kunna slutföra utredningen så fort som möjligt, avslutar Fredrik Wallén.

Svensson/Polismyndigheten i Sörmlands län

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements