Sara Lidman-priset till Lawen Mohtadi

Lawen MohtadiDet allra första Sara Lidman-priset tilldelas författaren och journalisten Lawen Mohtadi.

Med boken Den dag jag blir fri om författaren och aktivisten Katarina Taikon har Mohtadi levandegjort romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige under 1900-talet och synliggjort hur Sveriges rasistiska historia sträcker sig in i samtiden. Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor. För detta tilldelas Lawen Mohtadi Sara Lidman-priset 2013.

Sara Lidman-priset har instiftats för att hedra Sara Lidmans minne och pristagare kan variera från exempelvis författare, journalister och kulturarbetare till föreningar som verkar i Sara Lidmans anda av passionerat motstånd och engagemang. Priset delas ut vid Sara-dagen på Bildmuseet i Umeå den 23 mars 2013, för att uppmärksamma 90-årsjubiléet av Sara Lidmans födelse.

Årets tema för Sara-dagen är ”Vänner i världen”. Programmet för dagen består av musikframträdanden, readings och föreläsningar, bland annat om Lidmans opublicerade författardagböcker från Missenträsk och om vänskapen mellan Lidman och konstnären Bertha Hansson. Pristagaren kommer också att hålla ett föredrag.

I Sara Lidman-prisets anda ligger även att det är själva utmärkelsen som ger prestige. Priset består av en symbolisk gåva, som kommer att tilldelas Mohtadi under en ceremoni dagen ifråga. Gåvan är utformad av konsthantverkaren Jögge Sundqvist, ”surolle”. Pristagaren ges dessutom möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i byn Missenträsk i norra Västerbotten.

Lawen Mohtadi har under sina drygt tio år som journalist och redaktör bland annat arbetat på samhälls- och kulturredaktioner på Sveriges Radio, Göteborgs-Posten och tidskriften Bang. Hon har ständigt satt ljuset på samhällets orättvisor, och skrivit initierat om rasism, feminism, hbtq-frågor och sociala klyftor. Boken Den dag jag blir fri gavs ut 2012 på Natur & Kultur. Mohtadi, idag frilansande journalist och kritiker för bland annat ExpressenGöteborgs-Posten och Arena, arbetar för närvarande på ett nytt bokprojekt.

Svensson/Natur och Kultur

Läs också: På botten av det svenska klassamhället

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements