Facebook – världens populäraste webbsajt?

Facebook har gått om Google och är numera världen mest besökta webbsajt enligt svenska media. Fast det kan inte stämma. Vad jag kan förstå är inte sajter som google.se, google.de, google.es osv medräknade i siffrorna för Google. Enligt Alexa så ser listan lite annorlunda ut och Googlesajter utgör 5 av de 20 största sajterna. Dessutom drivs ytterligare två av sajterna på listan av Google, blogger.com (blogspot.com) och youtube.com. Så Google lär väl fortfarande vara världens mest besökta webbsajt alla kategorier. Enligt media så ser topplistan, som tagits fram av ComScore och publicerats av businessinsider.com, ut som följer:

 1. facebook.com, 837 miljoner unika besökare
 2. google.com, 783 miljoner
 3. youtube.com, 722 miljoner
 4. yahoo.com, 470 miljoner
 5. wikipedia.org, 470 miljoner
 6. live.com, 390 miljoner
 7. qq.com, 284 miljoner
 8. microsoft.com, 272 miljoner
 9. baidu.com, 269 miljoner
 10. msn.com, 254 miljoner
 11. blogger.com, 230 miljoner (blogspot)
 12. ask.com, 218 miljoner
 13. taobao.com, 207 miljoner
 14. twitter.com, 190 miljoner
 15. bing.com, 184 miljoner
 16. sohu.com, 176 miljoner
 17. apple.com, 172 miljoner
 18. wordpress.com, 170 miljoner
 19. sina.com.cn, 169 miljoner
 20. amazon.com, 163 miljoner

Fyra sidor är Microsofts, microsoft.com, live.com som ersatt hotmail med mera, bing.com och msn.com.

WordPress är en programvara för bloggar och hemsidor som används av 17 % av de sajter som hör till de miljonen största av världens internetsajter enligt sajten alexa.com. Enligt Forbes så finns det 60 miljoner sajter som använder wordpress, vilket motsvarar omkring 17 % av världens webbsajter och man anger att wordpress.com har 330 miljoner besökare.

WordPress.com är den sajt där man enkelt kan starta en blogg, men programvaran används på en lång rad sajter och kan laddas ner från wordpress.org. Antalet besökare till wordpressdrivna sajter är alltså många, många fler än vad som syns i ovanstående lista. Antalet besökare till wordpress.com och wordpress.org tillsammans är säkerligen en bra bit högre än vad tabellen visar.

Jag antar att i siffran för Googles bloggportal blogger.com så ingår också blogspot.com som ju är bloggarnas domän.

Fem av sajterna på listan är kinesiska, qq.com, baidu.com, taobao.com, sohu.com, sina.com.cn.

På Alexas topplista så finns varken apple.com eller microsoft.com med bland de 20 största, wordpress.com ligger på plats 22 och linkedin.com på plats 13 och ebay.com på plats 17.

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements